Zdrava Srbija Instagram

Резидба винограда оштећеног зимским мразевима


Виноградарство, 19.03.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Ниске и дуготрајне температуре (од – 20 до -24°C) крајем јануара и почетком фебруара нанеле су значајне штете на виновој лози. У зависности од локалитета, сорте, као и нивоа примене агротехничких мера оштећења су различита.

Највише су измрзла зимска окца, код стоних и осетљивих винских сорти, страдали су и ластари. Међутим, било је винограда где су страдали и вишегодишњи делови лозе који нису били под снежним покривачем.

У 2012 години у неким виноградима штете од измрзавања умањиле су принос од 30- 40%.
Код чокота где су измрзли делови-кордунице изнад површине снега из спавајућих окаца у току прошле вегетације развио се већи број ластара различите дебљине, па је неопходно формирати чокот, односно узгојни облик.

За формирање узгојног облика треба бирати ластаре умерене бујности који ће донети род у овој години. Веома бујне и слабе треба уклонити до основе, а најнижи ластар треба орезати на два видљива окца која ће послужити као резерва. Резидбу треба обавити по лепом и сувом времену у оптималном року када прође опасност од измрзавања.Резидбу не треба обављати сувише касно јер су пресеци стабла већег пречника и постоји опасност од губљења резервне хране која ће исцурeти на пресеку, а велике ране су потенцијална опасност за улазак патогена. Пресеке на стаблу треба дезинфиковати средствима на бази бакра, затим их премазати калем воском, фитобалзамом или дрвофиксом (лепак за дрво).Живомир Николић, дипл.инг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca