Zdrava Srbija Instagram

Време садње винове лозе


Виноградарство, 25.03.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Време садње винове лозе зависи пре свега од климатских и земљишњих услова. Једногодишњи ожиљени калемови саде се у периоду мировања од опадања лишћа у јесен па до кретања вегетације у пролеће.

Јесењу садњу калемова треба обавити на лаким и пропусним земљиштима и у крајевима где су јесени топле и суве. Зимска садња винове лозе у нашим условима је слабо заступљена и она се изводи само тамо где температуре не падају испод 0 степени.Главна сезона за сађење винове лозе код нас је почетак пролећа. Најбоље је ако се садња може обавити у времену од 1. марта до половине априла. Уколико су лоши временски услови и земљиште влажно, садњу треба одложити касније до краја априла.

По правилу на лаким, пропусним и песковитим земљиштима садњу треба обавити раније, јер се тако земљиште брже оцеђује и просушује. На тежим земљиштима типа смонице садњу треба обавити касније, јер се таква земљишта теже оцеђују и просушују.

Произвођачи греше када на тако влажним земљиштима садњу обављају хидробуром, јер на тај начин долази до слабијег пријема и каснијег кретања калемова. Због тога се препоручује класична садња у јамиће.
Дипл.инг.Живомир Николић


Bookmark and Share

Mala Pijaca