Zdrava Srbija Instagram

Смедеревка - заборављена сорта


Виноградарство, 14.06.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Смедеревка је сорта винове лозе за коју се може рећи да је прославила смедеревско виногорије а стицајем разних околности се све више губи са ових простора. Сорта која се котира као аухтотона балканска а без претеривања може се рећи и аухтотона српска која се гаји и у Бугарској, Македонији, Грчкој и Турској па чак и у Русији.


По привредном значају она је сорта која се користи и у свежем стању као стона и у преради где добијамо квалитетна вина. Ова вина су веома питка, зеленкасто-жуте боје и користе се доста у купажи са другим винима којима повећавају укупне киселине а самим тим поправљају и органолептичке карактеристике. Такође, вино је специфичног сортног мириса, хармонично и због укупних киселина било је и остако краљ "шприцер" вина.По морфолошким особинама, чокот смедеревке је средње бујности и на њему се налазе ластари осредње дебљине са умерено дугим интернодијама. Петељка листа је такође средње дужине и на њој се наказе троделни или петоделни листови у облику срца. Гроздови су средње величине углавном растресити на којима се налазе жуто-зелене бобице. На њима је покожица са слабим пепељком средње дебљине.


Спада у веома приносне сорте где са добром агротехником приноси иду и на 25 t/hа. Резидба код ове сорте може бити кратка на 3-5 окаца или мешовита са луковима око 7 окаца па се из тог разлога и гаји на узгојним облицима који подржавају ове системе резидбе.


Карактеристично је да има добар афинитет према свим наважнијим подлогама и према типу земљишта није превише избирљива мада најбоље резултате даје на плодним, растреситим и топлим земљиштима. Мало је слабије отпорна према екстремно ниским зимским температурама (-20 и више) али и то зависи од тога колико је спремна ушла у период мировања.


дипл. инж. Марковић Бобан


Bookmark and Share

Mala Pijaca