Zdrava Srbija Instagram

БОРДОВСКА ЧОРБА


Виноградарство, 09.07.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Бордовска чорба најстарији је фунгицид за сузбијање пероноспоре винове лозе (Plasmopara viticola), а добила је име по француском граду Bordeaux, у чијој је околини први пут примењена у виноградарству. Открио ју је професор ботанике Милардет 1882. године. Иако се бордовска чорба у виноградарству употребљава више од сто година, често се у пракси догађа да се непажљиво припрема и не примењује у право време па тако долази до нежељених последица.Будући да се бордовска чорба још увек користи у заштити винове лозе против пероноспоре,подсетићемо Вас како се она припрема и правилно употребљава.


Бордовска чорба се добија мешањем плавог камена и креча у одређеној размери.

За припрему 100 литара 1 постотне бордовске чорбе потребно је 1 kg плавог камена и 1,2 – 1,3 kg гашеног креча, односно 0,40 kg негашеног креча или 0,55 kg хидратизираног креча. Премало креча узрокује киселост бордовске чорбе, што изазива палеж листова, а вишак креча смањује ефикасност на споре гљива.

Најчешћа грешка виноградара јестe додавање креча без мерења, “од ока”, и то обично превише, чиме бордовска чорба губи на фунгицидном деловању.Бордовска чорба припрема се тако да се у дрвену или пластичну посуду стави 50 l воде, одмери 1 kg плавог камена који се стави у платнену или јутану врећицу дан пре него желимо обавити заштиту. Платнена/јутана врећица окачи се преко неког штапа у бачву с припремљеном водом. До јутра се плави камен отопи, а у врећици остају нечистоће. Затим се друго буре од 100 l напуни с 50 l воде и у њему раствори одмерена количина креча преко густог сита да би се добило кречно млеко.У тако припремљено кречно млеко ставља се отопљен плави камен уз стално мешање


Провера да ли је бордовска чорба неутралне реакције може се проверити црвеним лакмусовим папиром, који код правилног начина рада поплави.Стајањем бордовска чорба губи на квалитет па се препоручује направити само ону количину која ће се у истом дану потрошити. Ако због кише, квара на прскалици или било којег другог разлога морамо прекинути прскање, чорба неће изгубити на квалитету и до 14 дана, ако јој додамо 1 l прокуваног млека или 100 g шећера на 100 l раствора.


Бордовска чорба је превентивни фунгицид и препоручује се употребљавати у каснијим третирањима, након цветањa, односно у задњим третирањима, јер се теже испире те остаје дуго на органима винове лозе. Нанесена на бобице очвршчује покожицу бобица и смањује оштећења од сиве пљесни (Botrytis cinarea).Највећи недостатак бордовске чорбе јесте што се не препоручује њено мешање са инсектицидима и акарицидима па се једним третирањем не може заштити винова лоза од пероноспоре и грожђаног мољца, него су потребна два засебна третирања.


Напомињемо да се бордовска чорба може мешати с квашљивим сумпором и системичним препаратом Trifmine чиме се штити лоза од проузроковача пепелнице (Uncinula necator).
Љубиша Ђорђевић дипл.инг.Бордовска чорба 100-SC се примењује у концентрацији од 2,5% односно 2,5 kg/100 l.воде.

Бордовска чорба S-20 се примењује у концентрацији 1,5% (1,5 kg/100 l).

Сумпорни препарати (Косан, Кумулус, Квашљиви сумпор, Колосул) примењују се у концентарцији 0,3 до 0,5% (0,3 - 0,5 kg/100 l).


Драгољуб Милосављевић


Bookmark and Share

Mala Pijaca