Zdrava Srbija Instagram

ЈАГОДА И РИБИЗЛА - КОМБИНОВАНИ ВОЋЊАК


Воћарство, 21.10.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Ретка је појава да се у новије време сретну две воћне врсте у истом засаду у наизменичним редовима .У циљу бољег искоришћења простора,односно међуредног растојања у узгоју рибизле, од момента садње до момента пуне родности, могуће је засновати неки међуусев .


Пожељно је да тај међуусев буду неке легуминозне биљке или неке повртарске културе које не сметају нормалном развоју рибизле. Домишљати произвођачи тај слободан међуредни простор користе заснивајући засад јагоде и стицање добре економске добити.



Јагода је најчешће у интензивној експлоатацији трогодишња култура. Гаји се уз примену најсавременије агротехнике, на банковиба(гредицама) застрвеним ПВЦ фолијом и постављеним системом кап по кап. Ђубрење се поред мелиоративног врши фертиригацијом. Размак садње живића је 25 х 25 cm на једној гредици у међуреду рибизле. Рибизла се сади на растојању 2,5 -2,8 m х 1 m. У редове рибизле постављају се такође цеви кап по кап и обавезно наводњавање у време сушног периода.


Након 3 године када потенцијал родности јагоде знатно опадне, редови рибизле заузимају велики део меуђуреда , рибизла почиње са интензивним родом, уклања се јагода, фолија и цеви кап по кап из јагоде . Престаје производња плодова јагоде а почиње производња рибизле.




Радуловић Андрија дипл. инг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca