Zdrava Srbija Instagram

УЗГОЈ МУШМУЛЕ


Воћарство, 25.10.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Мушмула (lat. Mespilus germanica) је воћна врста топлијих предела. Најбоље резултате даје при узгоју на н.в. до 700 метара.Добро подноси ниске температуре током мировања, захваљујући касном цветању, током маја, никада нема оштећења цвета или плода од позних мразева. Захтева добра, растресита земљишта. Неповољна су тешка и земљишта подложна задржавању воде – забаривању.


Најчешће гајене сорте су домаћа крупна и холандска крупна. Предност треба дати домаћој, крупноће плода око 20 грама, јер има мањи удео семенки у односу на масу плода од холандске која има крупноћу око 50 грама и доста суво месо.


Мушмула се најчешће производи калемљењем на вегетативне подлоге дуње ( МА, ĆА 7, Bа 29). Изузетно се калеми на сејанце оскоруше за песковита и глога за кречна земљишта. Самооплодна је и може се гајити у једносортном засаду.


Земљиште за садњу се може припремати целом површином, или у траке на већим нагибима, а може се засад подићи и на неораној површини, копањем већих и дубљих јама. Пре садње, на основу анализе земљишта треба извршити поправке земљишта или на плодност или на pH вредност, зависно од резултата анализе. Најбоље је садњу обавити током јесени. Садњa се препоручује на 4 x 4 или пак 4 x 3 метра, што захтева 625 односно 834 саднице по хектару. Почиње са рађањем од друге године по садњи, у пуном роду даје принос 12-15 t/hа.



Ђубрење младих воћака се обавље са 200g по садници у првој години, 400g у другој, 600g у трећој, 800g у четвртој години старости. У каснијем периоду узгоја и у пуном роду количина ђубрива се креће око 600- 700 kg/hа NPК минералног ђубрива одговарајуће комбинације, уз додатак 200-300 kg/hа азотних ђубрива.


Мушмула се узгаја најчешће у облику котласте или побољшане пирамидалне крошње.


Земљиште у засаду може да се одржава на више начина, најчешће у систему ледина мулч – комбинација кошењем траве у порасту од око 15-20 cm и застирањем у редном простору у зони развоја крошње.


Берба плодова се обавља ручно, после првих јаших слана, после опадања листа. Берба се обавља у дрвене или пластичне гајбице у слоју висине 2-3 плода. Подноси доста хладне услове за чување. Најбоље се чува на температури од 2-5 степени и при релативној влажности ваздуха око 70%. За тржиште се користе плодови који су омекшали, променили хемијски састав плода, гњили плодови. Поред тога што се користи као свеж, може се од плода производити џем, желе, мармелад или ракија. Цена свежих плодова је у просеку 2-3 пута већа од конзумне јабуке. Свеж плод се продаје у периоду новембар – јануар.


Мушмула је доста отпорна на болести и штеточине. Најопаснија болест је сушење врхова и целих грана коју узрокује бактерија Erwinija amylovora. Довољно је свега два прскања пре цветања и једно прскање после цветања. Прскање се обавља у комбинацији неких бакарних препарата са инсектицидима. Мимо препоручених прскања заштита се ради по потреби. Дефицитарно је воће, има перспективу за гајење.




Радуловић Андрија дип.инг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca