Zdrava Srbija Instagram

САДЊА МАЛИНЕ


Воћарство, 08.01.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Малина се сади од октобра до априла,само ако је земљиште погодно за рад и ако нису ниске температуре. Најбоље је садити малине у јесен, јер се изданци до пролећа приме и почну нормално да се развијају и расту. При пролећној садњи пријем изданка је увек слабију, а ако је пролеће још сушно или закасни,онда се мора обезбедити заливање, што поскупљује производњу и не гарантује добар пораст у првој години.


Сађење малине у току зимских месеци повољније је од сађења у пролећа, ако је земљиште погодно за рад, а то није испод тачке мржњења. Садити се могу зрели и зелени изданци. Сађења зрелих изданака се много више примењује, док се зелени саде само у врло погодним климатским условима или у условима наводњавања, када се жели да се нека сорта што брже умножи, а сади се у јуну.














Изданци се саде у бразде или поред жице. Потребно је да се пре почетка сађења обележе места за сађење у реду. Непосредно пред сађење изданци се стављају уз жицу или у бразде поред места за сађење. Најбоље је садити по облачном и тихом времену.За сађење се користе здрави и зрели изданци, дугачки најмање 50cm, дебљине 8-10 mm, корен треба мало скратити и потопити у разређену кашасту смешу говеђе балеге и иловаче (у односу 1:1). Саднице малине се стављају нешто дубље (4-5cm) него што су биле у растилу. Око корена се стави ситна земља, добро нагази и по могућности залије.


Да би се спречило савијање изданака малине под теретом рода ка земљи, постављају се наслони. Код система жбунова користе се дебља коља (величина 200x5cm), а код пантљика и живе ограде наслони између којих се поставља поцинкована жица пречника 2-3 cm.



Наслони су од армираног бетона, дрвени или гвоздени. Побијају се на 8-10m. Наслон може бити:

- с једном жицом на висини 120-150cm за које се везују изданци

- са две жице; једна испод друге на 60-120cm између којих се провлаче изданци и везују за горњу жицу;

- са две жице у истом нивоу на 100-120cm, између којих се увлаче изданци:

- са 4 жице у истом нивоу 60-120cm, где се изданци увлаче између жица које су удаљене 30-40cm. Ово је најскупљи , али и најбољи начин.


После сађења изданци се скрате изнад земље на 18-20cm, односно на 3 пупољка. Ако се скрате јаче, лако се може десити да остављени пупољци не крену, па долази до сушења, а ако се остави дуже са више пупољака, онда се оптерећују родом, што такође може довести до њеног сушења.




Видоска Тасић дипл. инг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca