Zdrava Srbija Instagram

Садња воћака


Воћарство, 04.11.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Садња може бити: јесења, зимска и пролећна. Јесења садња је најбоља зато што пресеци жила брже калусирају, воћке су боље обезбеђене водом и такве саднице се брже и боље развијају. Јесену садњу треба обавити до 25.новембра. На садницама треба извршити дефолијацију која може бити хемијска или ручна. Саднице не смеју бити старије од две године. Пролећна садња се врши код воћки које су осетљиве на ниске температуре и треба је обавити што раније, најкасније до марта месеца.


Пре саме садње прегледају се саднице. Када је корен светло беличасте боје онда је садница употрбљива, а ако је таман онда није. Дуже коренове жиле треба скратити на дужину 15-20cm тако да пресек буде мање кос да би дошло до бржег и лакшег зарастања. Корен се потапа у раствор говеђе балеге и иловаче којој се додаје мало плавог камена ради дезинфекције.


Саднице се саде у рупама (јамићима) које могу бити разних димензија (што зависи од претходне прирпреме земљишта) и направљене ручно или машински. На добро припремљеном земљишту копају се рупе 60x60cm које се ђубре, а рупе које се не ђубре, а земљиште је добро припремљено копају се димензије 40x40cm. Код лошије припремљеног земљишта или на лединама димензије рупа су 120x60cm.


Саднице не смеју ићи предубоко нити сувише плитко. Као орјентир за дубину садње узима се спојно место племените сoрте и подлоге. Ако је спојно место 2-3cm изнад земље после завршене садње онда је то права дубина садње. Са дубљом садњом смањује се бујност воћке. Земља око воћке у рупи се добро нагази како би се садница учврстила за земљиште.


По правилу би требало планирати ђубрење у рупи и то овако: 7-8kg стајњака који се равномерно распореди по целој рупи уз додавање 100-200g минералног ђубрива по садници (ако је садница ђубрена стајњаком даје се мање минералног ђубрива и обратно). Када се дода ђубриво, на њега се додаје слој земље и добро се нагази. Ако је земљиште суво садница се залије са 8-10 литара воде, настави са пуњењем рупе земљом до врха, још једном нагази земљиште око саднице, поравна се и тиме је садња завршена.




Избор садног мареријала


Ако се већ при одабиру направи грешка, она ће се одразити на цели, дуги животни век воћке. Садни материјал набавља се у воћним расадницима који су овлашћени за производњу садница. Препоручује се наручивање садног материјала барем две године пре садње како би сте осигурали добијање оних сората и подлога које желите.



Постоји више категорија садног материјала:

- предосновни садни материјал,
- основни садни материјал – означен декларацијом беле боје,
- сертификовани садни материјал – означен декларацијом плаве боје
- стандардни садни материјал – означен декларацијом жуте боје и словима С до А.


Приликом избора садница посебну пажњу треба обратити на развијеност корена и надземног дела саднице, идентитет сорте, старост и здравствено стање али и да садница није механички оштећена. Како будући засад увелико зависи од самог квалитета садног материјала, за подизање здравог воћњака основно је правило посадити искључиво саднице прве класе с добро развијеним кореновим системом, потпуно зрелим надземним делом у целој својој дужини и да је садница безвирусна. Осим тога, свака садница мора имати добро очуване пупољке по целој дужини и добро срасло место калемљења.


Идентитет сорте мора бити апсолутно тачан. Идентитет подлоге је чак и важнији јер од њега зависи развој, раст и родност воћке. Свака садница мора имати етикету на којој је назначено: име и адреса расадника, воћна врста, сорта, подлога, старост подлоге , за коју садњу је намењена та декларација. Кад смо се уверили у исправност одабране саднице, следеће на шта је потребно обратити пажњу је тип саднице. У пракси се најчешће користе једногодишње и двогодишње саднице.



Силвија Хоџић дипл.инг.
Николић Снежана


Bookmark and Share

Mala Pijaca