Zdrava Srbija Instagram

Кинески дуд


Воћарство, 05.05.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Кинески дуд је листопадни грм или ниско дрво које може да нарасте до 7m. Листа и цвета у касно пролеће, након јабука. Постоје мушке и женске биљке, па су за стварање плодова потребна оба пола. Цветови се појављују у јуну и зелене су боје и величине грашка, а мушки цветови постају жути након што полен сазри. Биљка се опрашује путем ветра. Плодови су округласти, величине 2-5cm, црвене боје са 3-6 малих семенки, сазревају у јесен, док у топлијим крајевима и касније. Плодови када су потпуно зрели, јако су укусни. У хладнијим крајевима где листови раније отпадају, плодови остају на стаблу и изгледају атрактивно, па понекад чак и под снегом. Ова воћка је отпорна на ниске температуре (-20 °C). У топлијим крајевима, биљка је зимзелена.


Биљке се саде на сунчаним положајима са размаком 3x4m. У засаду, заступљеност мушких и женских биљака би требала бити отприлике 25% мушких и 75% женских. По избору тла ова култура није захтевна, али преферира топла, добро дренирана тла. Донекле је отпорна на сушу, али у време вегетације у недостатку воде, потребно је натапати. У случају дужег периода суше долази до дефолијацијe тј. oпадања листова и опадања незрелих плодова. Једанпут годишње је потребно ђубритi NPK ђубривом 10:10:10 у касно пролеће. Стабла се орезују на жељени облик, а гране које су се формирале прошле сезоне, требају се скратити до половине. Биљке калемљене на подлогу маклуре (Maclura pomifera) су бујније и усправног раста.


Кинески дуд подмлађује организам, тера паразите, регулише ниво шећера у крви, смањује ризик од дегенеративних болести, јача бубреге, чисти јетру, помаже код затвора, побољшава крвну слику, ублажава симптоме грипа и прехладе, помаже код тровања храном, алкохолом, гљивама , спречава настанак седих власи, убрзава зарастање рана, користи се против високог притиска.Кинески дуд се може узгојити из семена, али такве биљке могу давати плодове тек за 8 до 10 година. Најбољи начин узгоја је путем резница које се узимају средином лета. Укорењује су помоћу хормона за укорењивање. Биљка нема забележених болести, нити штеточина. Одрасло стабло може дати род и до 180 kg плодова. Плодови се беру када су потпуно зрели и тада су најукуснији.


Стручњаци тврде да кинески дуд заслужује бити уврштен у суперхрану, јер спречава старење организма и помаже код многих болести. У народној медицини користи се против упале мокраћних канала, болести усне дупље и грла, епилепсије, депресије, несанице, вртоглавице, те код уједа инсеката. Његов сок добар је за лакше искашљавање, знојење и мокрење, те за испирање код упала грла и уста. Чај од листа кинеског дуда помаже код дијабетеса.Мирослав Франчић, дипл. инг. агр.


Bookmark and Share

Mala Pijaca