Zdrava Srbija Instagram

СОРТЕ ЛЕШНИКА


Воћарство, 10.09.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Успешна производња леске зависи од правилног избора сорти, много више него код других воћних врста, јер су угланом странооплодне (аутостерилне), а мањи број је самооплодан. Пракса је показала да свако производно подручје са специфилним климатским и педолошким карактеристикама мора имати сопствени сортимент. Постоји више начина да се групишу сорте лески. У примени је класификација која леске групише на: питоме, племените, културне сорте и шумске форме. Питоме сорте су постале претежно од врсти: Corylus avellana, Corylus maxima и Corylus pontica. Начин постанка, тј. родоначелник сорта, као критеријум за груписање сорти леска није прикладан. Из практичних разлога је усвојена класификација која за разврставање сорти узима морфолошке карактеристике. Према овом критеријуму се разликују четири групе:


Ламберт сорте

Ова група сорти име је добила по омотачу – његовом изгледу и грађи. Омотач у ових сорти је разрезан, дужи је од плода, по изгледу подсећа на ''браду''. У ову групу спадају привредно значајне сорте са ранијим временом сазревања плодова.


Целске сорте


Значајна карактеристика у ових сорти је такође грађа омотача. Он је расечен на два дела и при основи срастао. У зрелих плодова омотач се повија и плодови лако испадају. Омотач у основи нема цилиндрично задебљање које је карактеристично за ламберт сорте. У овој су групи сорте с плодовима који варирају од округластог до издуженог, у погледу величине такође су могућа велика варирања.


Ламберт хибриди

Углавном су у овој групи заступљени хибриди сорти из раније две групе (ламберт и целске). Плодови су слични ламберт сортама, а по омотачу целским сортама. Плодови лако испадају из омотача. Језгро ових сорти је доброг квалитета погодно за конзумирање и за индустријску прераду.


Целски хибриди

Сорте ове групе су настале као ламберт хибриди са биолошко-физиолошким карактеристикама целских сорти. У ових сорти је омотач из два места која су у основи срасла. Многе сорте ове групе се убрајају у привредно значајне сорте.Шумске форме

Разне форме шумског лешника, који се не култивише, сврстане су у ову групу. Овде није реч о сортама, јер се о њима не ради, већ о разниим формама и слично.


Примери најчешће узгајаних сорти

Сортимент леске


Лешник Енис

Леска, сорте ”Енис” је пореклом из САД. Спада у новије сорте и високо је квалитетна сорта.Има лепе, врло крупне плодове (око 4,7g) лоптасто до мало издуженог облика, светле и пругасте љуске. Касно цвета. Ресе а и женски гаметофити су зрели најчешће у марту. Касно цвета и сазрева касно. Рандман језгра је око 49%. Омотач плода је умерено развијен, а плодови при трешењу лако испадају па се препоручује за масовно гајење у плантажама. Није осетљив према ниским температурама. Добра је и редовна родност. Ово је најкрупнија сорта лешника. Добри опрашивачи су му: Халски џин, Конторта, Пурпурна маxима.
Време зрења: средина септембра а подлога на којој се калеми Енис је изданак, мечије леске.


Лешник Тонда ђентиле романа

Леска,сорте ”Тонда Ђентиле Романа” је пореклом из Италије. Тонда Ђентиле Романа је велике бујности, жбунастог облика али расте усправно па се може гајити и као стаблашица јер формира мало изданака. Добро подноси хладноће па се може гајити и у хладнијим континенталним подручјима. Цветање је средње касно, добар је опрашивач за већину сорти (њу добро опрашују Косфорд, Давиан, Мортарел и други). Сазрева крајем августа месеца. Расте у гроздовима, у просеку 3,2 плода, средње крупноће (око 2,8 g). Омотач је дужи од плода, љуска је танка, кестењасто пругаста. Језгро је врло квалитетно а радман је око 45 посто. Жбун је средње бујан, добро рађа. Изражене је хомогамије (Хомогамија је истовремено цветање мушких и женских цветова). Просечно у може бити 2-3 плода. Опрашују га: Округли Ђифонски и Мортарела. Тражен је у индустрији слаткиша. Добро подноси хладноће па се може гајити и у хладнијим континенталним областима. Подлога на којој се калеми Тонда Ђентиле Романа је изданак, мечије леске.


Лешник Тонда Ђентиле Делеланге

Леска, сорте ”Тонда Ђентиле Делеланге”је пореклом из Италије. Жбун је средње бујности, даје доста изданака и рано цвета. Рано реса тако да се ресања и зрење женских гаметофита никада не подудара те је изражена протагинија. Због свега тога јој је потребан опрашивач, углавном Косфорд, Халски Џин и Негрет а због слабе клијавости полена она сама је лош опрашивач. Сазрева рано у августу месецу. Плодови су округласти са заоштреним врхом, у грозду их има 2-3 и ситни су, масе у просеку око 2,5 g. Омотач плода је колики и плод па плодови лако испадају из њега, љуска је танка али тврда. Жбун је средње бујан. Родна је сорта лешника. Радман језгра је око 58 посто. Веома рано цвета, протагиничан је (Протагинија је раније цветање зенских цветова у односу на мушке). Аутостерилна је, треба јој опрашивац. Добро је опрашују Кутард и Негрет. Због слабе клијавости полена лош је опрашивач. Подлога на којој се калеми Тонда Ђентиле Делеланге је изданак, мечије леске.


Лешник Тонда ди Гифони

Леске, сорте ”Тонда Ди Гифони” је пореклом из Италије. Потице са Сицилије. Стабло јој је средње развијено (од широке до усправне крошње - жбуна) и није бујно. Осетљива је на касне пролећне мразеве. Одликује се добром родношћу и одличним квалитетом плодова. Рано реса, а добро је опрашују Барселона, Округли бели и други. Плод је округластог облика, средње крупан, масе око 2,5 g, у грозду их има у просеку 2-3. Округласти омотач је дужи од плода, али када сазри плод лако испада из њега. Љуска је средње танка обојена кестењастим пругама. Радман језгра је око 46 посто. Осетљива је на касне пролећне мразеве, тако да се препоручује за гајење у топлијим и медитеранским подручјима. Подлога на којој се калеми Тонда Ди Гифони је изданак, мечије леске.
Лешник Халски Џин

Воћне саднице леске, сорте“Халски Џин” је пореклом из Њемачке а по некима и из Холандије. Стабло је бујно и врло родно и високо. Отпорна је на ниске зимске температуре због чега се може гајити и у подручјима с хладнијом климом. И мушки и женски цветови цветају касно. Има изражену протандрију и богат је поленом. За њега су добри опрашивачи Косфорд и дуге Шпанске сорте. Сазрева крајем августа или почетком септембра месеца. Плод је врло крупан, округласто-коничног облика и мало пљоснат, масе око 3,6 g. У грозду их има до 5 комада. Љуска је тамно смеђе боје. Омотач је дуг, у равни плода или мало дужи. Радман језгра је око 37 посто. Препоручује се за гајење у друштву са још 2-3 сорте у циљу међусобног орпашивања. Подлога на којој се калеми Халски Џин је изданак, мечије леске.


Лешник Лудолф

Лудолф - Грм је бујан и врло родан. Касна је сорта. Цвета средње рано. Има средње крупне плодове; лоптастог облика, укусан је и тежине око 2 g, округластог облика мрке боје. Омотач плода је исте дужине као и плод. Сазрева током августа. Радман језгра је око 40 посто. Подлога на којој се калеми Лудолф је изданак, мечије леске.

Лешник Црвени ламберт

Воћне саднице лешника,сорте” Ламберт црвенолисни” је слабо бујна, врло родна сорта и првенствено се користи као сорта украсног листа и добар опрашивач. Средње је бујности и врло добро рађа. Цвета касно а сазрева рано. Добри опрашивачи за њу су Конторт, Енис, Халски Џин и други. Плод је ситан, масе око 1,3 g. Омотач је дужи од плода а љуска средње тврдоће лепе пругасте површине. С обзиром да је омотач врло развијен, редовно се бере а не тресе. У грозду може бити и до 7 плодова. Посебно је атрактивна због црвеног лишћа које је врло лепо и декоративно. У пролеће је црвеног листа а у лето су јој црвени само врхови. Радман језгра је око 48,5% а по неким изворима и до 55%. Подлога на којој се калеми Ламберт црвени је изданак, мечије леске.


Лешник Косфорд

Леска, сорте”Косфорд”је стара енглеска сорта. Стабло је бујно и разгранато и врло родно. Лист је средње величине, обрнуто јајастог облика. Цвета касно и изражена је протандрија. Средње је отпорности на ниске зимске температуре. Добро је опрашују Лунга ди Спагна, Црвени Ламберт, Халски Џин и други. Плод је средње крупноће,масе око 2,5 g. Сазрева средње касно. Плод је обрнуто јајастог облика, ужи је при основи него при врху, љуска је танка - изразито црвене боје као и језгро које је глатко и црвено. Омотач је у равни плода или мало дужи. У грозду има просечно 1,5 плод а по не неким изворима 2 до 4 плода. Радман језгра је 50-54%. Подлога на којој се калеми Косфорд је изданак, мечије леске.


Лешник Ламберт

Леска, сорте ”Ламберт” води порекло из Енглеске,а има га и у Шпанији и САД. Може се наћи и на нашем простору. Жбун је слабо до средње бујан и добро рађа. Цвета касно и протандричан је. Добро га опрашује Халски Џин, Конторт итд. Плод је дугуљаст са заобљеним врхом с обе стране и спљоштен. Љуска је са светлосмеђим пругама и средње дебљине. Сазрева крајем августа месеца. Купола је два пута дужа од плода и чврсто га обмотава. Подлога на којој се калеми Ламберт је изданак, мечије леске.


Лешник Истарски дуги

Леска, сорте”Истарски дуги”води порекло из Истре, Хрватска. Стабло је бујно и врло родно. Цвета рано и рано сазрева,протандричан је. Добро га опрашују Тонда Ђентиле Романа, Давиан и други. Плод је леп, дугуљаст и крупан, масе око 3,4 до 3,5 g. Има релативно развијен омотач из кога плодови тешко испадају. Ова сорта је доста осетљива на сушу. У грозду има у просеку 3-5 плода. Радман језгра је 46%. Подлога на којој се калеми Истарски дуги је изданак, мечије леске.


Лешник Мортарела

Леска, сорте”Мортарела”је Италијанска сорта. Средње је бујности која доста добро рађа. Цвета средње рано и има изражену хомогамију. Такође и рано сазрева. Добро га опрашују Тонда Ђентиле деле Лангхе, Косфорд, Давиан, Романа и друге. Отпорна је на ниске температуре па се препоручује за узгој у подручјима са ниским температурама. Плод је средње крупноће, округласт, масе око 2,2 g . У грозду има 4-5 плода. Омотач је дужи од плода, љуска танка и лако се ломи. Радман језгра је око 45 посто. Подлога на којој се калеми Мортарела је изданак, мечије леске.
Лешник Ројал

Леска, сорте”Ројал”је створена у САД-у и заправо је хибрид Барселоне и Давијане а гаји се од 1934.године. Стабло је врло бујно и расте усправно. Цвета средње рано и протендричан је. Добро га опрашују Халски Џин, Косфорд, Болвијера и Црвени Ламберт. Плод је врло крупан, масе око 4,2 g. Округластог је облика и најчешће рађа у гроздовима. У грозду има у просеку 2,5 плода. Омотач је дужи од плода. Љуска је средње дебљине и прекривена тамним пругама. Сазрева средње касно. Радман језгра је око 43 посто. Подлога на којој се калеми Ројал је изданак, мечије леске.


Лешник Истарски округли

Леска, сорте”Истарски округли”води порекло из Истре, Хрватска. Плод је крупан,просечне масе око 3 g. Округластог облика, омотач у равни плода из ког плод тешко испада што се сматра недостатком, језгро врло укусно. Стабло је веома бујно, осредње родности. Сазрева крајем августа месеца. Подлога на којој се калеми Истарски округли је изданак, мечије леске.


Римски округли (танкољускасти)

Леска, сорте “Римски округли”води порекло из Италије. Плод је крупан, масе око 3,1 g. Округласт, ребраст, незнатно издужен. Омотач је раван са врхом плода, плодови зрели лако испадају из њега, љуска је дебела,тешко се ломи. Рандман језгра 42%. Жбун је врло бујан, усправног раста. Даје мало изданака. Појединих година прероди, да би наредне године подбацио у роду (алтернативно или наизменично рађање). Рано цвета женским цветом, још у децембру (протагинична). Даје до три плода у рачвици, самостерилна је (треба јој опрашивач). Добро га опрашују Истарски дуги, Лудолф и Халски Џин. Добар је опрашивач за већину сорти. Подлога на којој се калеми Римски округли је изданак, мечије леске.
Владан Трандафиловић, дипл.инг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca