Zdrava Srbija Instagram

Како природним путем сузбити штеточине воћа?


Воћарство, 07.07.2016.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Код еколошке заштите од штеточина подстиче се хармоничан однос међу природним непријатељима у околини. На тај начин се ограничава популација штетних организама. Људи постављају стубове на које слећу грабљивице и кућице за птице, па тако подстичу насељавање корисних грабљиваца, али и паразита. У близини стабала воћака посади се појас дивљих цветајућих биљака, а простор између стабала се коси. За уништавање штеточина могу да се употребе разне механичке методе, на пример лепљиве траке око стабла и лепљиве плоче у боји. Заражене гране се секу и спаљују, а помаже и прскање одговарајућим инсектицидима.


Најчешће штеточине воћа

Стаклокрилац
Гране постају крхке, а кад се сломе откривају шупљу, црну унутрашњост. Ткиво су изнутра појеле беле гусенице стаклокрилца (Synanthedon tipuliformis). Одрасли инсект личи на осу. Ларве рију кроз изданке биљке. Следеће године образују лутке, а у рано лето на стабљикама се могу видети излазне рупе. Напада црвену, белу и црну рибизлу и јабуку. За лечење не постоји ефикасно средство јер се гусенице налазе у стабљикама и не можемо допрети до њих. У зиму заражене гране треба одрезати до места где им је унутрашње ткиво нормалне боје и све их спалити.


Бели дрвоточац
Светложуте гусенице белог дрвоточца (Zeuzera pyrina) рију кроз дебло или гране, обликујући мрежу тунела у којима остају док не образују лутке. Гране постају крхке и ветар их лако може сломити. Још један знак заразе су куглице збијене пиљевине, заправо измета гусеница, видљиве на некој од улазних или излазних рупа. Биљку понекад нападне само једна гусеница, али ако се то догоди у стаблу младог дрвета може бити кобно. Страдају јабука, бреза, глог, јавор, храст, зова и дивља смоква. Превентивне мере нису могуће јер су напади спорадични. Ако приметите гусенице, одсеците и спалите заражену грану. Такође, можете у тунел гурнути жицу и њом пробости гусеницу.Дрвенар
Гране и стабло избушени су ситним рупицама. Свака је означена с мало пиљевине и окружена с црвенкастосмеђим раком. Стабло постепено вене и одумире. Узрочник болести је мали смеђкасто-црни инсект Xyleborus dispar чије ларве улазе у дрво да би формирале лутке. Инсект углавном напада стабла која расту у стресним условима и не би требали да угрозе добро развијена стабла. Угрожено дрвеће су трешња, кестен, јабука, крушка и шљива. Гурањем жица у тунеле можете да уништите ларве или да одрежете и спалите заражене гране. Инсектициди не помажу јер ларве штити кора дрвета.


Вунасте ваши
Кора је распукнута и натечена, а на стаблу и гранама појављује се памучаста бела "вуна". Црвенкастосмеђе ваши (Eriosoma lanigerum) дуге су око 2 mm и понекад се могу видети. Ваши се најпре појављују у пролеће и сисају биљни сок из пукотина у кори и из младих изданака. Њихова способност да се размножавају партеногенезом (без оплодње) значи да једна ваш може да произведе и до стотину потомака који презимљавају у пукотинама коре. Угрожена је јабука. У врт привуците природне грабљивице попут бубамара, златоока и птица који се хране вашима. Чим се ваши у пролеће појаве, снажним млазом воде исперите вунасти прекривач и попрскајте одговарајућим средством.


Штеточине листова и њихово сузбијање

Црне ваши
Због њихове тамне боје те су ваши лако уочљиве на листовима биљака. Колоније ваши скупљају се на крајевима грана многих воћака. Хране се биљним соком и успоравају раст. Прска се комбинованим раствором дериса и пиретрина.


Липин прелац
Гране брзо оголе јер гусенице липиног прелца сасвим прождру листове. Гусенице имају црно-жуте четвороугаоне ознаке.


Стеница
Листови заражених стабала и грмова изгледају као да су пробушени сачмарицом.


Хермелински мољац
Десетине свиленкастих мрежа исплетене су око група листова. Мреже је исплео мољац као дом за своје ситне жућкасте гусенице које се хране сочним листовима. Напада јабуку, кајсију, брескву, шљиву и дуњу. О гране дрвећа треба обесити лепљиве картонске замке које ће ухватити одрасле лептире. Орежите и спалите заражене гране да бисте уништили гусенице.Зелене ваши
Премда им боја омогућује да се неприметно стопе с лишћем, њихово присуство се лако уочава. Заражени листови се изобличују, коврџају, жуте и отпадају. Најчешће нападају биљке у рано пројеће, па листови стигну поново да нарасту. Угрожена је већина воћака. Искористите грабљивице, на пример ларве бубамаре. Задржите их у башти тако што ћете им подићи зимско склониште од шупљих штапова или гомиле бодљикавих гранчица. Ако ваши постану проблем, уклоните их прскањем дерисом или пиретрином и прихрањујте текућим ђубривом од коприве да бисте помогли опоравак биљака.


Шљивина брашнаста ваш
Док светлозелена брашнаста шљивина ваш Hyalopterus pruni гризе листове којима се храни, истовремено излучује медљикави талог на којем се развија гљивица. Та плесан не дозвољава листовима дисање, па они вену и отпадају. Тело сваке ваши прекривено је воштаном материјом која им даје "брашнаст" изглед. На наличјима листова или врховима изданака могу се наћи колоније ваши. Страда већина коштуњавих воћаних врста. Ако се ваши намноже, од касног пролећа прска се масном киселином, уљем или производом на бази дериса.


Буве сисачи
Листови се коврџају нагоре, изобличују се, закржљају и затим отпадају. Заражени пупољци се не развијају. Симптоме узрокује жути инсект дуг 4 mm који сиса биљни сок. Његове ларве се појављују у пролеће. Најчешће су то јабукина и крушкина бува. Угрожене су јабуке, смокве и крушке. Да бисмо спречили штету, почетком лета кад су штеточине активне, попрскајте стабло масном киселином, црвеним уљем или одговарајућим производом на бази бифентрина.


Црвени паук
Ситне животињице лако је препознати по јаркоцрвеној боји. Током сувог и топлог времена ови пауци се налазе на већини врста стабала воћака. Заражени листови постају жути и прекривени су сивкастим шарама. Листови напослетку вену и одумиру.


Штитасте ваши
На изданцима и наличјима листова виде се бројне пеге. Прате их гомилице воштаних или памучних нити и велика количина гљивица које се развијају на листовима заражених биљака. Нападају јабуку, смокву, крушку, шљиву и винову лозу. Оболеле биљке треба прскати масном киселином или инсектицидом на бази уља.


Мали мразовац
Гусенице малог мразовца нападају грмове меканог шумског воћа, као и већину врста стабала воћака, трешњу, шљиву, јабуку и крушку.


Како сузбити штеточине на цветовима?

Јабукин цветојед
Цветни пупољци се не отварају, постају смеђи и вену. У њима се налазе ситне беле ларве. На малинама су петељке (стапке плодова) пресечене. Јабукин цветојед има смеђу и белу љуштуру с карактеристичним знаком "V" на леђима. Ситни инсекти полажу јајашца у цветним пупољцима, ларве се хране цветовима који због тога угину.
Угрожени су јабука, крушка и малина. Док се млади изданци развијају у пролеће и рано лето, пупољке који су изложени опасности треба заштитити прскањем одговарајућим инсектицидом у правилним размацима.


Воћни мољац
Цветни пупољци су поједени и заплетени свиленкастим мрежама због чега се суше и вену. Паразит је гусеница зелене боје и смеђе главе. Угрожено је дрвеће већине воћака, укључујући смокву и лимун. Оболела стабла је потребно третирати инсектицидом који садржи пиретрин или ротенон (дерис).


Најчешће штеточине плодова

Јабукина осица
Кожа плода има дугачак ожиљак који излази из петељке, а куглице измета инсеката испадају из округле рупе. У плоду се налазе смрдљиви тунели с гусеницама јабукине осице. Гусенице буше канале кожу плодова да би се нахраниле њиховим месом. Ларве у пролеће излазе из чаура у земљишту и рију кроз младе плодове који због тога прерано опадају. Страдају јабука и шљива. Све заражене младе плодове треба уклонити и спалити да гусенице не би изазвале још већу штету. Ако се штеточина превише рашири, биљке прскајте производом на бази бифентрина или пиретрина.


Јабукин смотавац
Плодови прерано сазревају и опадају с грана. Месо је избушено тунелима које су проровале ларве јабукиног смотавца. Отвори кроз које гусенице улазе у плод означени су малом гомилом тамносмеђих куглица инсектовог измета које подсећају на пиљевину. Бледоружичасте гусенице са смеђим главама рију до средине плода и хране се њиховим месом. Кад је време за преображавање у лутке, инсекти напуштају плодове и крију се под кором стабла. Угрожено дрвеће су: јабука, кестен, крушка, орах, бресква и шљива. На гране стабла обесите феромонске клопке да бисте ухватили смотавце и ублажили последице. Мужјаке привлачи мирис лепљивих трака, па се они залепе за њих. Третирајте инсектицидом с бифентрином и неколико пута прскајте у размацима од 3 седмице.


Воћна мушица
Плодови садрже мале ларве које се хране њиховим месом и претварају га у кашу. Плодови труну без обзира на то да ли су ускладиштени или су још на гранама. Ларве неколико врста мушица плодове уништавају након што изађу из јајашаца положених у њих током периода развоја. Угрожена је већина воћака. Ако проблем постане врло неугодан, прскајте воће инсектицидом на бази дериса или пиретрина.


Жути грожђани мољац
Винову лозу нападају две генерације црвенкастих гусеница с црним главама, дугих око 1 цм, које полаже жути грожђани мољац. Прва генерација прождире делове цветова, а остатак искоришћава за израду свиленкастог гнезда. Друга прождире плодове који постају љубичастосмеђи, вену и труле. Напада винову лозу. Њу треба прскати органским инсектицидом који садржи пиретрин или ротенон.


Лешников сурлаш
Сваки заражени лешник пробушен је малом рупом ширине 1-2 mm, а љуска је празна. Узрочник је лешников сурлаш који у млади плод полаже јаје. Ларва се храни месом лешника, а љуска постаје све тврђа. Излази из плода како би се претворила у лутку и то тако што пробуши љуску и падне на земљу. Инсектициди су неефикасни због тврдих љусака лешника. Ипак, будући да се ларве развијају у лутке у земљишту, и то на дубини од само неколико центиметара, дубоким прекопавањем око базе зараженог стабла закопаћете их дубље и тако уништити.


Рената ДраговићТекст преузет са https://www.agroklub.rs/


Bookmark and Share

Mala Pijaca