Zdrava Srbija Instagram

PRIPREMA KVALITETNOG KOMPOSTA U ZIMSKOM PERIODU U USLOVIMA STANA U GRADU


Cveće, 02.12.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareEM-preparati omogućavaju, kako tvrdi proizvođač, bez bilo kakvih neugodnosti, pripremu komposta u toku zime u uslovima stana u gradu. Za to se koriste otpaci povrća i voća, mrvice hleba, iskorišten čaj...


Skupite, na primer, kilogram tih otpadaka i propustite kroz mašinu za mlevenje mesa. Iscedite suvišnu vlagu tako da ona kapa iz dobijene mase. Sipajte u tu masu 30 ml preparata „Bajkala EM-1“, promešajte masu i spakujte je u polietilensku kesu. Probušite kesu na nekoliko mesta, stavite je u neku posudu, na čije dno će te staviti rešetku, kako bi mogla da se cedi vlaga iz kese, kesu pritisnite nekim teretom.Kroz nedelju izvadite masu iz kese, raširite na poslužavnik i prosušite pri sobnoj temperaturi do sipkosti. Vi ste tako dobili, u cilju ekonomisanja preparata „Bajkal EM-1“, osnovu za pripremanje komposta.
Priprema komposta


Pripremite plastičnu kantu za prikupljanje otpada. Stavite na dno rešetku, ali takve konstrukcije da od rešetke do dna bude 5 – 6 sm. Stavite rešetku u kantu a na nju polietilenski džak, napravivši prethodno otvore na njegovom dnu. Sav prikupljeni otpad usitnite kroz mašinu za meso kako bi ste ubrzali razgradnju, dodajte po jednu kafenu kašiku ekstrakta, spakujte u polietilensku kesu i pritisnite nekim teretom.


Prema meri punjenja kante sledećim porcijama otpadaka, odlivajte tečnost, koja će se nakupiti na dnu kante. Ona se može koristiti za đubrenje kućnog cveća i za čišćenje kanalizacije. Naspite uveče čašu ove tečnosti u klozetsku šolju ili slivnik. Ujutru će vaša kanalizacija biti pročišćena.


Kada se kanta potpuno napuni, pričekajte jednu nedelju, izvadite masu iz kese i sipajte je u trostruki džak (od šećera ili brašna). Dobijeni kompost se može čuvati na balkonu ili u lođi. Ali ako ga budete čuvali u toploj i tamnoj sobi stana, dobićete kompost najvećeg kvaliteta. U porodici od 4 člana, samo u zimskom periodu, možete proizvesti, otprilike, 150 litara komposta.
"Bajkal EM-1" preparat možete naručiti na broj 064-0333-669Bookmark and Share

Mala Pijaca