Zdrava Srbija Instagram

Gerbera za rezani cvet


Cveće, 13.12.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareGerbera je jedna od najvažnijih vrsta cveća koje se gaji za rezani cvet. Gaji se isključivo u staklenicima i plastenicima sa grejanjem. Ona je višegodišnja biljka. U proizvodnji se koristi jednu do tri godine, ali sa starošću se smanjuje prinos i kvalitet cvetova.


Proizvodnja nije mnogo komplikovana ako se obezbede specifični uslovi koje zahteva ova biljka. Supstrat u koji se sadi mora da ima vrednost pH 5,5-6,5 i obično je napravljen od mešavine treset-zemlja ili treset- perlit u odnosu 3 :1. Sadnja u nivou površine zemlje je prevaziđena zbog opasnosti od bolesti korenovog sistema i nemogućnosti njegovog zagrevanja. Danas se gerbera gaji uglavnom u kontejnerima ili na stolovima sa gustinom sadnje 7-8 biljaka po m².


Najbolje vreme za sadnju je april, maj i juni, zato što se cvetni pupoljci formiraju u vreme kada ima najviše svetlosti, koja je najvažniji uslov za obilno cvetanje. Radi bržeg bokorenja, dve nedelje posle sadnje održavati stalnu temperaturu vazduha i supstrata na 18-22 °S, a relativnu vlagu vazduha na 80-90 %. Zalivanje jako smanjiti da bi se razvio dublji korenov sistem i da ne bi došlo do njegovog truljenja, a preporučljivo je i blago zasenjivanje mladog zasada. U fazi 3-4 lista pojavljuje se prvi cvetni pupoljak, koji treba odstraniti da bi ojačala biljka.Od sadnje do prvog obilnijeg cvetanja prođe oko 3,5 meseca. Posađena u maju i junu gerbera ima glavno cvetanje od avgusta-septembra pa sve do kraja novembra. Posle ovog perioda treba sniziti temperaturu na 10-12 °S i smanjiti zalivanje, kako bi se obezbedio period mirovanja biljke od dva meseca. Kratak dan i zasušivanje pospešuju deobu vršnog dela i tako se formira više cvetnih pupoljaka na jednom busenu. Od polovine februara staklenik se zagreva na 18 °S i pojačava zalivanje. Najbolje je zalivanje kap po kap, jer može da se dozira ishrana i da se dogreva voda, koja mora da bude zagrejana do temperature vazduha.


Gerbera ima velike potrebe za hranivima. Ukupne količine makroelemenata po 1 m² su: 80 -110 grama azota, 60 g. fosfora, 120-180 g. kalijuma, 100 g. kalcijuma, 55 g. magnezijuma. Leti se bere tri puta nedeljno, a zimi dva puta. Prinos cvetova sa jednog busena za godinu dana je 15-25 , a po 1 m² se ubere 130-180 cvetova.Dragomir RadićBookmark and Share

Mala Pijaca