Zdrava Srbija Instagram

KALENDAR RADOVA ZA MART


Cveće, 17.03.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareSada kada je proleće skoro već stiglo, razni poslovi se mogu obaviti u vrtu.


Ovo je mesec kada treba obaviti čišćenje vrta. Dobro je vreme da se izvrši prolećno grabuljanje travnjaka, kako bi se uklonilo lišće i ostali otpatci koji su zaostali posle otapanja snega.Biljke koje su se iskrivile pod naletima vetra ili od težine snega treba ispraviti i privezati. Ukoliko nastupi toplo vreme, i trava počne da raste, travnjak možete kositi, ali sečiva na kosačici podignite za 0,5 cm više nego inače.

Kada prođe opasnost od mrazeva, ali pre početka vegetacije možete posaditi sadnice drveća i žbunja koje niste posadili u jesen. Sadnja se vrši na istoj dubini na kojoj su sadnice bile zasađene u rasadniku, a prilikom sadnje možete ih prihraniti pregorelim stajnjakom.


Ukoliko se na nekim mestima pojavi korov, treba ga odmah ukloniti, jer je lakše izboriti se sa njim na početku vegetacije.


Leje sa lukovičastim cvećem koje su posađene u jesen, bi trebalo pođubriti mineralnim đubrivom u tankom sloju, kako bi se lukovice lepo razvile.Ruže sada možemo odgrnuti, okopati i orezati. One se moraju redovno orezivati kako bi svake godine obilno cvetale, u suprotnom, izgledaće kao zapušteni zeleni žbun sa vrlo malo cvetova.

Glavne grane skratiti tako da ostane 25 cm. Bočne grane skratiti tako da ostane oko 3-5 okaca (pupoljaka) u zavisnosti da li hoćemo gušći ili ređi žbun. Treba voditi računa na koju stranu je okrenut poslednji pupoljak ispod reza kako bi žbun ruže imao što pravilniji oblik. Važno je, u toku vegetacije, redovno uklanjati divljake (grane koje izbijaju ispod kalema) kako ruža ne bi gubila snagu.Ukoliko u jesen niste orezali Cornus i vrbe,zbog dekorativnosti njihovih grana tokom zime, sada to možete učiniti.


Presađivanje je neophodna mera nege sobnih biljaka, i vrši se kako bi im se omogućio neometan razvoj. Najpovoljnije vreme za presađivanje biljaka je upravo sada, pred početak intenzivne vegetacije, tj. pred završetak perioda mirovanja.

Da bi se presađivanje obavilo brzo i uspešno, potrebno je prethodno izvršiti sledeće pripreme:

-pripremiti prethodno odgovarajući supstrat, uglavnom je to mešavina sveže zemlje i peska.

-pripremiti materijal za dreniranje saksija- u ovu svrhu može se koristiti izlomljeni crep, parčići stare izlomljene terakot saksije,
krupniji šljunak itd.

-biljke koje presađujemo treba zaliti 2-3 sata pre presađivanja zbog toga što zemlja treba da bude umereno vlažna kako bi se biljke lakše vadile iz saksije, i kako bi se zemlja što manje rasipala

-nova saksija treba da bude 2-3cm veća od prethodne

-terakot saksije treba pre upotrebe ostaviti potopljene u čistoj mlakoj vodi jedan sat.
Posle presađivanja treba dobro zaliti biljku.

Ukoliko biljka nije prerasla saksiju, možete bez presađivanja osvežiti zemlju u saksiji tako što ćete iz saksije izvaditi površinski sloj ispošćene zemlje (nekoliko cm), i zameniti ga novom svežom zemljom.Bookmark and Share

Mala Pijaca