Zdrava Srbija Instagram

VELIKA SNAGA MALOG ZRNA


Začinsko i lekovito bilje, 25.12.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareVelika snaga malog zrna, slovi krilatica za zob ili ovas (Avena sativa), žitaricu koja je dugo vremena smatrana dobrom hranom samo za životinje. Zahvaljujući pažljivom istraživanju svih njenih svojstava, danas zob doživljava pravu renesansu.


Postala je jedan od najtraženijih izvora energije i nutrijenata i prava prirodna riznica mnogih važnih jedinjenja. Ona je stecište proteina, vitamina, a posebno iz B kompleksa, važnih minerala kao što je kalcijum, magnezijum, natrijum, silicijum, gvožđe, mangan, cink, bakar, dok u zavidnim količinama ima flavonoida, kalijumovih soli, skroba i šećera.


Zob može da se jede sirova, kuvana, pečena, slatka ili slana. Dobri poznavaoci tvrde da činija zobene kaše za doručak pruža organizmu sve potrebne sastojke. Inače, može da se jede u bilo koje doba dana, spremljena na bezbroj načina, bez straha da će dovesti do stvaranja suvišnih kilograma. Nutricionisti ističu da bi zobene pahuljice svako trebalo da uvrsti u jelovnik, a stvar je odluke da li će ih mešati sa jogurtom, mlekom, voćnim sokovima, ili će ih jesti u obliku kaše, ili možda kao dodatak čorbi od povrća. Osobe alergične na mleko i mlečne proizvode, kao i vegetarijanci, zobene pahuljice mogu da prelivaju sojinim, pirinčanim ili ječmenim mlekom.


Zobeno brašno sadrži male količine glutena pa ukoliko želite pripremati dizano testo za kolače ili hleb, potrebno ga je u određenoj razmeri pomešati s pšeničnim brašnom. Na sličan način možete deo brašna za pripremu testa za palačinke zameniti zobenim brašnom.Bilo kako da se priprema, zob, znana i kao ovas, potvrdila je svoju delotvornost. Kuvanjem, koje ne treba da bude duže od pet minuta, ova žitarica ne gubi ništa od hranljivih vrednosti, a postaje lako svarljiva. Zato se posebno preporučuje slabim i umornim osobama, rekonvalescentima, ženama posle porođaja, kao i osobama izloženim fizičkim i psihičkim naporima.


Zob poboljšava kvalitet zuba i kostiju, zbog čega se preporučuje deci, kao i ženama u menopauzi, kod kojih postiže uravnoteženje hormonalne slike. Zob važi i kao veoma moćno sredstvo za jačanje nervnog sistema. Preporučuje se i svima koji pate od nesanice, psihičkog zamora, anksioznosti i depresije. Obolelima od multiple skleroze preporučuje se čaj za ublažavanje tegoba.


Kaša od zobenih pahuljica, kuvanog zrna ili čaj od neoljuštenog ovsa savetuje se osobama sa osetljivim organima za varenje. Uz njihovu pomoć reguliše se rad želuca, kao i sindrom osetljivih creva. U ishranu bi zob trebalo da uvrste i svi koji imaju povišen nivo holesterola u krvi, kao i hipertoničari. Čaj je takođe lek izbora za ovu vrstu zdravstvenih tegoba. I u slučaju dijabetesa zob se pokazala kao vrlo uspešna. Redovnom ishranom sa ovom žitaricom duže vreme dolazi do opadanja nivoa šećera u krvi.


Čaj od ove žitarice preporučuje se i obolelima od karcinoma debelog creva. Pristalice alternativne medicine tvrde da ovako spremljen čaj smanjuje neželjene posledice koje mogu da se jave u toku radio i hemo terapije. Obilje mikroelemenata i flavonoida, zapravo, jača imuni sistem i popravlja krvnu sliku. Zob je delotvorna i za profesionalne sportiste, kako je pokazalo istraživanje sprovedeno u Australiji. Svakodnevna upotreba ove žitarice u ishrani kod 1.540 profesionalnih sportista doprinela je povećanju njihove mišićne mase. Osim toga, svi su se bolje osećali i imali više energije za sportove kojima se bave.
ČAJEVI


* Za jačanje organizma - Punu šaku neoljuštene zobi oprati hladnom vodom, a zatim ocediti i ponovo preliti litrom hladne vode. Sadržaj zagrejati do ključanja, a zatim pustiti da vri pet minuta, skloniti sa šporeta i ostaviti da stoji jedan sat. Kada odstoji procediti i pijuckati u toku dana, a po želji može da se zasladi i medom. Ovaj čaj treba davati slabašnoj i malokrvnoj deci, kao i osobama koje se oporavljaju posle iscrpljujuće bolesti, jer pomaže da ojačaju.


* Protiv promuklosti - Punu šaku neoljuštenog ovsa preliti litrom hladne vode i zagrejati do ključanja. Kada provri dodati dve kašike semena anisa (Pimpinela anisum) i nastaviti sa kuvanjem tri do četiri minuta. Zatim čaj skinuti sa šporeta i ostaviti da se prohladi pola sata. Posle toga sadržaj procediti, u čaj dodati tri kašike meda, pomešati i u malim gutljajima pijuckati tokom celog dana.ZDRAVA KAŠA


U pola litra ključale vode treba staviti pet kašika zobenih pahuljica. Sve to ostaviti da kuva dva do pet minuta, a zatim skloniti sa šporeta i ostaviti da stoji dok ne upije svu vodu i nabubri. Kada se ovaj proces završi, po želji dodavati različite sastojke - jogurt, med ili nešto drugo. Kaša, umesto sa vodom, može da se priprema i sa vrućim mlekom ili supom.
Tekst preuzet sa http://www.agroinfotel.net/Bookmark and Share

Mala Pijaca