Zdrava Srbija Instagram

Aromatični vrt


Začinsko i lekovito bilje, 14.01.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareAromatični vrt može se lepo formirati, da bi u svakoj prilici imali na raspolaganju omiljenu začinsku biljku, može se uzgajati na balkonu ili terasi, u jednom odvojenom delu bašte. Pored toga što su korisne, sve ove biljke izgledaju lepo, imaju dekorativne listiće, a većina i cvetove. Sve ove biljke oko sebe šire lep i ugodan miris.


Seju se u saksije ili sandučiće sa plodnom zemljom u koju se dodaju trećina peska, a kada porastu do 5 cm, rasađuju se na stalno mesto. Potrebno im je sunčano mesto.Biljke treba umereno zalivati, jer preterana količina vode smanjuje aromatičnost. Prporučuje se i prihranjivanje na svakih 10 do 15 dana. Biljke treba povremeno orezivati i to vršni deo kako bi im se povećala masa lišća.Najviše eteričnog ulja sadrže samo vrhovi grančica sa listovima, tako da neposredno pre upotrebe treba brati samo njih.


Na malom prostoru u aromatičnom vrtu najlakše se gaje: mirođija, bosiljak, nana, peršun, estragon, korijander, morač, žalfija, lavanda, ruzmarin, origano.Bookmark and Share

Mala Pijaca