Zdrava Srbija Instagram

Noćurak


Začinsko i lekovito bilje, 05.03.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share



Noćurak (Oenothera biennis) je poreklom iz severne Amerike. U Evropu je preneta kao ukrasna biljka zbog svojih krupnih žutih cvetova koji se otvaraju noću i rano pre podne. Kod nas može da se nađe pored reka na peskovitom zemljištu. Cveta od aprila do oktobra.


To je dvogodišnja zeljasta biljka visine oko 1,5 m. Prve godine razvija lisnu rozetu a druge cvetonosno stablo. Sigurnije je nicanje iz prolećne setve nego iz letnje, a i mlade biljke imaju više vremena da ojačaju i pripreme se za zimu. Iz takvih biljaka dobije se više semena.



Posejano seme sporo niče, tek posle mesec dana. Potrebno je 4 kg/ha semena. Za žetvu pristiže u septembru, kada se otvori jedna trećina čaura. Pokošene biljke se prosušuju još dve nedelje, a zatim se vršu. Prinos semena se kreće od 800-1500 kg/ha.


Za lek se upotrebljava hladno ceđeno ulje iz semena, koje sadrži dve važne nezasićene masne kiseline: alfa i gama-linolensku kiselinu. Gama-linolenska kiselina je poznatija kao omega-6. Alfa-linolenska kiselina (omega 3) je esencijalna, a to znači da naš organizam ne može da je proizvede, već mora da se unosi hranom. Ove dve masne kiseline štite od srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska, krvarenja u mozgu, smanjuju mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka, pomažu jačanju imuniteta, regulišu rad mozga, holesterol i telesnu težinu.


Poseban značaj upotreba ulja od noćurka ima kod žena za olakšavanje tegoba u menopauzi, kao prirodna terapija umesto hormonske terapije. Manjak esencijalnih masnih kiselina uzrokuje upalne promene na koži. Zato noćurak pomaže kod psorijaze, raznih ekcema, neurodermatitisa, peruti, svraba, zarastanja rana, kod lečenja čireva, a smanjuje i komplikacije kod reumatoidnog artritisa i šećerne bolesti. Ulje od noćurka je korisno i kod odvikavanja od alkohola, zatim smanjuje osećaj pregrejanosti kod hiperfunkcije štitne žlezde i usporava proces starenja.




Dragomir Radić, dipl. inž. polj.



Bookmark and Share

Mala Pijaca