Zdrava Srbija Instagram

Tušt


Začinsko i lekovito bilje, 21.04.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share



(Portulaca oleracea)



Tušt je niska, polegla po zemlji razgranata biljka. Mnogi je smatraju za korov iako je još od od davnina poznata kao jestiva, čak lekovita biljka. Koristila se još u vreme starih Grka i Rimljana za ishranu.Sama biljka liči na biljke iz roda sukulenta jer ima sočne, elipsaste debele listove, zadebljale grane crvenkaste boje i zvezdaste, žute, sitne cvetiće u pazusima listova. U ishrani se koristi ceo nadzemni deo biljke.


Rasprostranjena je širom sveta pa se može naći u severnim delovima Amerike i Afrike, u Maloj Aziji, Maleziji, Indiji i Kini, odakle i vodi poreklo, Australiji, na Srednjem Istoku, kao i Meksiku i širom Evrope. Uspeva samo do 800 m nadmorske visine.


Koristi se u ljudskoj ishrani nadzemni, mladi, sočni deo biljke koji se kod raznih naroda različito i sprema.U Portugalu je koriste za spremanje supe, Turci je koriste za spremanje salata i nadeva za pitu, Grci je prže i mešaju sa peršunom, belim lukom, origanom, maslinovim uljem i neizbežnim feta sirom za spravljanje ukusne salate, dok je Jermeni spremaju kao svežu salatu sa ili bez belog luka uz obavezno vinsko sirće, ali je i konzerviraju tj. ostavljaju u teglama kao zimnicu. Englezi i Nemci je takođe koriste za pripremu sveže salate, ali i kao varivo umesto spanaća.


Tušt u sebi sadrži vitamine, A, C i B, kao i minerale kalcijum, magnezijum, kalijum i gvožđe. Ono što je od velike važnosti je da tušt više od drugog povrća sadrži u sebi jednu od veoma važnih omega 3 masnih kiselina, EPA omega 3 masnu kiselinu ( eikozapentaenoinsku kiselinu), koje inače ima samo u algama, plavoj morskoj ribi i u semenu lana. Takođe sadrži i biljne pigmente, koju sadrži crvena boja stabljike tušta, (koje ima i u cvekli npr.), a koji se smatraju za veoma dobre antioksidanse. Zbog toga se smatra da pomaže kod ateroskleroze kao i za smanjenje povišenog nivoa holesterola u krvi.



Tušt sadrži i oksalate kojih ima u zelenolisnom povrću ( spanać, kelj, blitva). Veća upotreba se ne preporučuje u trudnoći kao i kod osoba sa lošim varenjem. Kada se koristi u svežem obliku, u vidu salate, maksimalna lekovita količina je tačno koliko se uhvati prstima jedne šake.


U narodnoj medicini se koristi kao sredstvo čiji sok blagotvorno deluje kod ujeda insekata, naročito osa ili pčela, čak i kod ujeda zmija. Koristi se i kod dijareje i hemoroida. Jermeni smatraju da čisti krv. Postoje i iskustva, ponegde i dokazana, da leči upalu sluznice usta, da je dobar diuretik, da pomaže kod gastritisa i kod gorušice.


Salata od tušta se sprema veoma jednostavno uz korišćenje isključivo vinskog sirćeta i poželjno je, maslinovog ulja, sa veoma malo ili nimalo soli. Za zimsku upotrebu ostavljaju se sveže očišćene i oprane stabljike poređane u čistu teglu nalivene rastvorom koji se sastoji od sveže, po ukusu nešto kiselije i slanije vode, sa dodatkom seckanog belog luka.


Tušt je samonikla jestiva biljka koje ima od aprila do oktobra i u prirodi je možete naći na siromašnom i osunčanom mestu. Koristeći je u svojoj ishrani koristite zdravlje iz prirode, kako ja to često volim da kažem za sve ono što nam priroda nesebično i potpuno besplatno daruje, a što je ne retko od izuzetne koristi za sve nas i što često i ne primećujemo.



Bookmark and Share

Mala Pijaca