Zdrava Srbija Instagram

BOKVICA kao antibiotik


Začinsko i lekovito bilje, 21.06.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareBokvica, Plantago major L, velika ili ženska bokvica, višegodišnja je biljka rasprostranjena u celom svetu. Raste uz puteve i ograde, po travnjacima, livadama, pašnjacima do 2500 metara, i naraste do pola metra. Listovi su obliku rozete, u donjem delu stabljike jajasti, pri osnovi okrugli. Cvetovi su sakupljeni u zbijene klasove i pojavljuju se u junu.


Kod nas uspevaju i muška uskolisna bokvica, Plantago lanceolata L, i srednja Plantago media L. Obe takođe lekovite, a od velike se razlikuju po obliku listova i dužini cvetne drške.


Iako je lekovita i stabljika velike bokvice, uglavnom se koriste listovi, koji se beru od početka maja do avgusta, dok je biljka u cvetu, a seme nije sazrelo. Ubrani listovi se suše u hladovini, u tankom sloju, na promaji. Ne treba ih često pervrtati, da ne pocrne, jer su lekoviti samo oni koji zadrže prirodnu zelenu boju.


Bokvica deluje kao antibiotik. Sadrži veoma važan glikozid aukubin, sluz, tanin, pektin, holin, šećer, gorke materije, vitamine C i K, cink, gvožđe, kalijum i kalcijum.
Sveže isceđeni sok primenjuje se u lečenju kašlja, bronhitisa, promuklosti i plućnih bolesti. Čisti kožu, leči bubuljice, lišajeve i gnojne rane. Povoljno deluje i na organe za varenje, zbog čega se preporučuje za lečenje proliva, hroničnog zapaljenja sluzokože želuca, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, kao i u svim slučajevima koji su praćeni krvarenjem.


Ekstrakt bokvice smiruje upalu desni i otklanja afte. Najnovija istraživanja američkih stručnjaka pokazuju da velika bokvica uspešno leči i hemoroide.
Veoma su zdravi sasvim mladi listovi bokvice, ubrani pre cvetanja, od marta do juna. Dodaju se supama, a nakon kuvanja mogu se pripremiti i kao salata ili varivo slično spanaću. Jestive su i semenke, koje sadrže i masno ulje, belančevine i šećer. Vitaminima su izuzetno bogate proklijale semenke, koje treba što češće koristiti u ishrani.


Čaj se priprema od kašičice isitnjene bokvice prelivene sa 2dl ključale vode, poklopiti i posle 20min procediti. Dnevno treba piti tri šolje svežeg čaja, a koristi se i za pranje očiju(konjuktivitis) i ispiranje grla.


Za lečenje rana koriste se sveži listovi bokvice koji se popare i iseckaju. Nanose se na ranu, čir ili apsces (zagnojeno tkivo). Rana će brzo zaceliti, a čirevi sazreti.
Sok se koristi za lečenje želudačnih tegoba, a i kao oblog protiv jake glavobolje, blagotvoran je sveže isceđen sok bokvice u cvetu. Uzima se nekoliko puta dnevno kašika soka s pola čašice tople vode. Sok pomaže i u slučaju ujeda insekata. Ublažuje bol i smiruje otok.
Mirjana Petrović dipl.ing.polj.Bookmark and Share

Mala Pijaca