Zdrava Srbija Instagram

Specijalitet užičkog kraja - Komplet lepinja


Mrsno, 03.02.2013.
Miloš Stojanović

Bookmark and ShareUžička lepinja je lokalni specijalitet užičkog kraja. Poznata je još kao komplet lepinja ili lepinja sa sve.

U izvornoj varijanti potrebna je peć na drva, lepinja, pretop, jaje i kajmak. Lepinja se zaseče po horizontali sa blagim udubljenjem prema sredini, tako da bude nalik na posudu a gornji deo nalik na poklopac. Donji deo se premaže kajmakom. Jaje se umuti i prelije preko kajmaka. Zatim se sve stavi u zagrejanu pećnicu i peče oko 10 minuta (zavisno od toga da li želite rovitu ili hrskavu lepinju). Nakon pečenja, lepinja se izvadi iz pećnice i prelije zagrejanim pretopom. Ovaj specijalitet ima veliku kalorijsku vrednost, tj. prava je kalorijska bomba.Lepinja, pogača ili somun je osnova i po mogućstvu uzima se ona koja nije tako mekana i nema testo kao običan hleb, već su "mehurići" dosta veći. Bitno je da se sa pripremom počne dok je lepinja još sveža. Pretop ("moca", "moča" ili "soft") je glavni sastojak, a dobija se tako što se uhvati mast posle pečenja jagnjeta i praseta pa se onda pomeša i ostavi da se ohladi (uglavnom praseta). Kako se pretop hladi, u posudi se odvaja mast nagore, a nadole želatin koji je tamno mrke boje, veoma slan i sadrži odgovarajući procenat vode. Za dobijanje originalnog pretopa potrebno je da se peče celo jagnje ili prase u odgovarajućoj peći, takozvanoj "furuni". Bitno je da kajmak bude star, po mogućstvu zlatiborski ili užički, jer je važno da se tokom pečenja otopi.Komplet lepinja se tradicionalno jede prstima i danas, obično prvo "poklopac", koji se može kidati u parčiće i umakati u sredinu a nakon toga preći na ostatak, ili po želji. U današnje vreme uz komplet lepinju se uzima i jogurt ili kiselo mleko, zbog njene velike kalorijske vrednosti, a i zbog užitka .
Ako Vas nekada život nanese put Užica, svratite i probajte ovaj specijaliet, bicete odusevljeni. Mnogi kažu da ništa bolje u životu nisu jeli. Nigde u Srbiji je ne prave na ovaj način, a Užičani su ponosni na nju.


Recept je preuzet sa facebook straneBookmark and Share

Mala Pijaca