Zdrava Srbija Instagram

Male tajne za vrhunski hleb


Mrsno:Pite-Testa, 01.02.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and SharePekari tvrde da je jedan od razloga što nam je hleb loš u tome što brašno ne valja, ili nije dovoljno odležalo. Ovome se može doskočiti: hleb će biti bolji ako pomešate 2-3 vrste brašna od raznih proizvođača .

Hrskav i mirisan uz malo veštine

Kada se mesi hleb, najbolje je da temperatura brašna bude jednaka temperaturi prostorije i vode kojom se testo zamesi. Zato brašno doneto iz hladne ostave treba ostaviti izvesno vreme na sobnoj temperaturi da se zagreje .Kvasac koji se upotrebljava za mešanje hleba mora biti svež, ako se osušio bolje je da ga bacite. Suvi kvasac u obliku zrnaca sme da bude star najviše 6 meseci

Računa se da je za 1 kg brašna potrebno oko 30 g svežeg ili 15 g suvog kvasca

Kvasac se rastvori mlakom vodom ili mlekom, ako je tečnost prevruća, uništiće gljivice kvasca, pa testo neće moći lepo da naraste.

So nikada ne treba mešati sa kvascem jer to usporava proces vrenja. Najbolje je da se so izmeša sa brašnom i tek onda doda kvasac.

U neke vrste hleba stavlja se malo maslaca ili jaja. Ove namirnice povećavaju zapreminu hleba i čine ga ukusnijim

Veoma je važno da se i pre i posle narastanja, testo dobro obradi rukom. Kako se to radi, najbolje je da vam pokaže neka iskusna domaćica

Testo koje narasta ne sme biti na promaji

Odličan hleb dobija se ako se testo zamesi dan ranije i ostavi da kisne sasvim usporeno. Treba ga pokriti i ostaviti na hladno mesto, ili u hladnjak, da stoji preko noći. Ali, takvo testo treba nešto duže mesiti.

Hleb će imati sjajnu koru ako se pre hleba u pećnicu ubaci šerpica s vrelom vodom i ostavi sve vreme dok se testo peče.

Kora hleba ostaće hrskava ako se ispečen hleb izvadi iz pećnice i stavi na žičanu rešetku da se ohladi.
Bookmark and Share

Mala Pijaca