Zdrava Srbija Instagram

Iguman Evmenije "Anomalije roditeljske ljubavi" (2)


Porodica, 24.01.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareOtkriti izvore ljubavi

Kod mene je na prijem došla baka sa unukom.Lepa devojčica anđeoskog lika. Ušla je u ordinaciju, preplašeno se osvrnula,sela pognuto na stolicu i zapušila uši dlanovima:
- Neću da pričaš o tome, neću!!!
- Šta se dogodilo? - upitala sam
.- Ona je kradljivica! - strogo je rekla baka sa izgledom tužioca koji donosi presudu.
- Ljilječka, sedi malo u hodniku - zamolila sam je ja
- A sada ispričajte šta se zapravo desilo - zamolila sam baku. Ispostavilo se da je devojčica počela da uzima iz kuće stvari i novac bez pitanja, da ih deli u dvorištu i da hrani decu slatkišima.Porodicu sačinjavaju tri žene: baka - Ina Ivanovna, mama - Aljona i Ljilječka.Mama nije mogla da dođe, ona je na poslu. Devojčicu uglavnom vaspitava baka,mama je rodila devojčicu kada je pohađala jedanaesti razred. Radi kao plesačica u stranim klubovima, kući svrati usput. Kada dolazi obasipa poklonima i nežnostima devojčicu i, kako se ispostavilo, surovo je tuče za najmanji prekršaj.Kada smo pregledali Ljilju, ona je bila sva u modricama, pri čemu je to bilo skriveno ispod odeće tako da se ne vidi.

Psihološka pomoć je bila potrebna svim trima: baki, koja je izgubila kontrolu nad situacijom u porodici, majci, koja je izgubila nadu da će srediti svoj život i detetu, koje je bilo izloženo nasiJu u vlastitoj porodici.

Kada na konsultaciju dolaze roditelji s detetom za mene je upravo dete simptom da je porodica nesrećna.Ono, kao magnetna kazaljka, ukazuje na anomaliju.Anomaliju roditeljske ljubavi.Znam da anomalije magnetnog polja Zemlje ukazuju na naslage ruda i pomažu da otkrijemo rude, skrivene ispod površine zemlje, tamo u dubini.Gde je, kada, ko je zakopao, zatvorio, sakrio i unakazio ljubav dece prema roditeljima i roditelja prema deci, zašto nastaje anomalija?

Eto već se mnogo godina bavim "iskopavanjem".Tražim zakopana blaga. To su neobična blaga: vernost, nežnost, razumevanje,prihvatanje, ljubav, predanost, savest, smelost, čestitost u odnosima i još mnoga druga. Ta zakopana blaga su nasledno dobro koje su preci sakupljali za potomke.Ali ponekad nisu uspevali da kažu zavetnu reč svojoj deci da bi ova počela svim time da vladaju, te do prenošenja nasledstva nije došlo.Raskid te veze pokolenja stvorio je mnogo problema za potomke; nastale su A N O M A L I J E.

Kako da otkrijemo te rezerve ljubavi, nežnosti, poverenja, koje ili nismo mogli da damo, ili smo se bojali da ih prihvatimo? Ali one nisu nikuda iščezle, jednostavno su prekrivene maskom umora, beznađa, otuđenosti, straha,uvređenosti, bola, pa čak i agresije.Kako, na koji način otkriti ta bogatstva duše za najbliže, bližih od njih nema -telo od tela, krv od krvi - svoje dece i roditelja koji su te rodili u ovaj svet? Otkriti i smestiti ih u svoje srce, umorno srce koje je izgubilo veru; steći mir,mir svoje duše, mir svoje porodice, mir svoje zemlje. Mir tvoj je dom tvoj, i mir tvoj je hram tvoj.

Knjiga igumana Evmenija se tako i naziva: Anomalije roditeljske ljubavi. Ovu knjigu smo čekali nekoliko godina.Ona jednostavno i pristupačno priča o onom najvažnijem: kako, i na koji način steći mir u kući; kako obnoviti pokidane veze među najbližima, kako ponovo uskladiti i ispraviti poremećene odnose; kako obnoviti glavnu vezu: naći nebeskog Oca i vratiti se Bogu.Knjiga ne obećava brze recepte izlečenja. Čak i kada je proces izlečenja počeo,treba da prođe vreme da dođe do rehabilitacije, da se sve obnovi i isceli.Duševne traume zarastaju godinama.Dragoceno u knjizi je to da se dodirivanje takvih bolnih i traumatičnih tema kao što su odnosi odrasle dece i odraslih roditelja, vrši brižljivo, uz razumevanje socijalno-istorijskih prilika u kojima je nastalo pokolenje sadašnjih starijih roditelja. Bez zahvalnosti njima, mi nećemo moći da živimo dalje, jer mi smo ušli u njihovo delo, i njihovim naporima, njihovim molitvama,njihovim suzama i radošću zbog nas, traje naš život. Oni su naši koreni. A bez korena mi jednostavno nismo ništa.

Neka mir Tvoj Gospode, zavlada, neka nastupi u dušama našim, i dođe u porodice naše, i videćemo, i začućemo jedni druge - istinite i iskrene. "Mir vam ostavljam, mir svoj dajem vam " (Jn. 14,27), "Da ljubite jedni druge, kao što vas ja ljubim, da i vi ljubite jedni druge " (Jn. 13,24). Izražavam ogromnu zahvalnost autoru za njegov rad u kojem se harmonično spaja pastirsko staranje i vrhunski profesionalizam psihologa-konsultanta.

Olga Avgustinovna Sokolova
pravoslavni psiholog-konsultantBookmark and Share

Mala Pijaca