Zdrava Srbija Instagram

EM- tehnologija i u Srbiji


Zdrava Srbija, 26.11.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share



EM-tehnologija, jedna od najperspektivnijih pravaca razvoja proizvodnje u agraru XXl veka, je primena Efektivnih Mikrorganizama. Osnivač EM tehnologije je japanski profesor, mikrobiolog Teruo Higa. Taj naučnik je, 1988 godine, uspeo da stvori super složen kompleks korisnih bakterija, kojeg je nazvao EFEKTIVNIM MIKROORGANIZMIMA (EM); odatle i potiče naziv- "EM-tehnologija". Potekla u Japanu, EM-tehnologija je danas priznata i, u mnogim državama sveta, ona predstavlja deo nacionalne politike. Broj takvih država postojano raste.


1988.g.ruski naučnik, doktor medecinskih nauka, Pjotr Ajuševič Šabljin je na osnovu anabiotskih mikroorganizama, bajkalskog ekosistema stvorio ruski EM preparat, koji je po nekim pokazateljima čak i prevazišao japanski analog.


Taj, ruski preparat je koncentrat u tečnom stanju. u kojem je uzgojeno više od 80 sojeva glavnih anabiotskih (korisnih) mikroorganizama, koji se u prirodi nalaze u zemljištu. Preparat ne sadrži genetsko izmenjene mikroorganizme. Karakteristično za EM-preparat je to što on predstavlja čvrstu zajednicu aerobnih i anaerobnih mikroorganizama. I jedni i drugi, bez obzira na različite oblike života, obitavaju u jednoj sredini u režimu aktivne razmene izvora hrane. i to tako da produkti metabolizma jedne grupe predstavljaju hranu onoj drugoj grupi, pri čemu dolazi do akumulacije pozitivnih osobina ujedinjenih mikroorganizama.





Ovi mikroorganizmi pri unošenju u zemljište aktiviraju lokalnu saprofitnu mikrofloru, koja prerađuje organski otpad u oblik koji je za biljke lako dostupan i lako se koristi. Pri tom nastaju raznovrsne, fiziološki aktivne, materije-fermenti, amonokiseline, vitamini, biofungicidi i dr. koji direktno ali i indirektno utiču na rast i razvoj biljaka, i obavljaju čitav niz funkcija za zaštitu biljaka od bolesti i na sanaciji zemljišta.


Pošto je tlo većim delom "bolesno", u njemu preovladavaju patogeni "lideri". Kada se u zemljište unese, preparat, EM-1 radikalno utiče na biocenozu zemljišta, potiskujući patogenu mikrofloru. Rezultat toga je da se osnovna masa mikroorganizama okreće regeneraciji (obnovi) a da se celokupnom zemljištu daje produktivna snaga. Dolazi do "lečenja" zemljišta. Takvo tlo, u periodu od 3 do 5 godina, praktično, maksimalno obnavlja svoju prirodnu plodnost, bez primene hemijskih đubriva i pesticida. Uz minimalna fizička i radna ulaganja, sa takvog zemljišta se može ubirati najveći mogući prinos najvišeg kvaliteta.



Bookmark and Share

Mala Pijaca