Zdrava Srbija Instagram

Cerska bitka kao sramota srpske štampe


Zdrava Srbija, 23.08.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share„Priznajem, kao novinar najčešće sam ponosan što pripadam jednoj profesiji koja, kada se radi pošteno, hrabro, časno, i poštujući kodekse, spada u red časnih profesija. Ali, kao što reče Njegoš – `strah životu kalja obraz često`, a rekao bih i još češće primitivna uređivačka politika i dodvoravanje najnižim ukusima, pa ima dana kada se sopstvene profesije i stidim“ – kaže novinar Zoran Petrović na početku video priloga koji je postavljen na ju-tjub kanalu Produkcija Melos, pod naslovom „Cerska bitka sramota srpske štampe“.

Naime, kolega Petrović reagovao je na to što se u najčitanijim i najtiražnijim dnevnim novinama na dan Cerske bitke, osim na jednom mestu u Večernjim novostima, na većini naslovnica nijednom rečju ta veličanstvena bitka srbske vojske nije ni pomenula… Ni mi ne verujemo da je u pitanju „masovna urednička amnezija, ili baš toliko slučajna kolektivna omaška“…„19. avgust je dan nacionalnog ponosa. Tačno pre sto godina naši herojski preci izvojevali su legendarnu pobedu u Cerskoj bici. Ponizili su moćnu, bahatu, desetinama puta jaču Austrougarsku carevinu i obezbedili Srbiji istorijsku legiju časti među evropskim narodima. Tako kaže istorija.

Nažalost, juče je srpska štampa ponizila i herojske pretke i uspomenu na njih!“

Evo kako je štampa u Srbiji zabeležila jedan od najblistavijih datuma srpske nacionalne istorije…„Osim časnog izuzetka, `Večernjih novosti` koje su fotografijom na naslovnoj i tekstom na unutrašnjim stranama dale značaj ovom velikom datumu, u svim ostalim dnevnim listovima gotovo ni slova o stogodišnjici Cerske bitke.

- `Kurir` koji se nekad ljutio zbog prepisivanog mu podrugljivog slogana – kupuju se na trafici a nisu novine – ne samo na naslovnoj strani, već ni u nekoj marginalnoj rubrici nije objavio ni jednu jedinu reč o jubileju Cerske bitke. Ali je zato `Kurir` uredno, na čak osam strana obaveštavao svoje čitaoce (a kakve novine takvi i čitaoci), kojoj estradnoj pevaljki su ispadale sise, ko je i gde pokazivao zadnjice u bikiniju, za koga će se udavati trećerazredna igračica.

- Mlađi `Kurirov` tabloidni brat `Informer` imao je isti odnos prema datumu nacionalnog ponosa. Ni na naslovnom, ni na bilo kojoj drugoj strani ni jedno jedino slovo. Cerska bitka za `Informer` ne postoji.


Ali, ako se u sektoru žute štampe podilaženje najnižim ukusima nekako i podrazumeva, odnos onih koji planiraju da među čitaocima budu doživljavani kao servis za novinare od ugleda i respekta, prema stogodišnjici Cerske bitke njihov odnos prosto zaprepašćuje.


- `Politika`, koja bi i dalje da ima predznak nacionalne novinarske institucije, ponela se prema istorijskom jubileju identično kao `Kurir` i `Informer` – ni reč, ni slovo, ni fotografija. Šta bi na ovo rekli Politikini legendarni osnivači braća Ribnikar?


- `Blic tvrdi da je najčitaniji. Rezultat – ni reč, ni slovo, ni fotografija o Cerskoj bici. I u `Blicu` pobeda Srba na Ceru je nepoželjna rubrika.


- Častan izuzetak su `Večernje novosti`- fotografija na naslovnoj i tekst, doduše skroman ali bar ga ima, na unutrašnjim stranama. Spasili su obraz srpskoj uredničkoj branši da ne bude baš potpuno okaljan.


Zašto je veliki jubilej, još većeg istorijskog datuma za nacionalni ponos Srba, bio toliko nepoželjan na stranicama srpske štampe?

Teško će me neko ubediti da je to bila samo masovna urednička amnezija, ili baš toliko slučajna kolektivna omaška.

Previše orkestrirano, više nego napadno, pa čak i uvredljivo, bode oči prećutkivanje srpske štampe. Kao da se panično bojimo da svojim ponosom zbog istorije nekog možda ne uvredimo.
Možda je razlog struktura vlasničkog kapitala listova. Mnogi su upravo iz na Ceru poraženih zemalja. Ili se ponizno udvaramo poraženom delu Evropske unije, ili već robujemo onome na šta bi mnogi da nas nateraju – osećaju da je nepristojno biti ponosan Srbin.

Šta god da je, tek današnji dan me dodatno uverava da je za srpsku dnevnu štampu stogodišnjica Cerske bitke bila sasvim beznačajan datum.“A sutradan je bilo drugačije, svi su pisali o obeležavanju stogodišnjice Cerske epopeje, ali kako…

„Za razliku od `Večernjih novosti` koje su juče bile častan izuzetak, samo još `Politika` smatra da stogodišnjica Cerske bitke zaslužuje naslovnu stranu. A `Kurir`, `Informer` i `Blic` objavljuju kratke izveštaje tek na jedanaestoj strani. I to gotovo preko volje… A čini nam se samo zato što su na proslavi govorili vodeći političari.

Herojske pretke je lako šutnuti u stranu, da se zamere političarima – e, to se već nisu usudili.
Ipak, čak iako ga mnogi svrstavaju u žutu štampu,`Informer` je definitivno prešao sve granice neukusa čak i za tu novinsku kategoriju. Tekst o uspomeni na junačke ratnike Cera zakitio je golim sisama.“


Novinar Zoran Petrović na kraju svog osvrta poručuje:

„Džaba ste ginuli, junački moji preci, ovo nije Srbija za koju ste prolili svoju krv, ništa nismo naučili!“

I obećava da će, „tek za svoju dušu“ propratiti da li će 11. septembra neki od ovih pomenutih listova da se usudi a da ne objavi bar vest o napadu na Kule bliznakinje u Njujorku…

Biljana Diković

Tekst preuzet sa http://facebookreporter.org/


***

Pogledajte video-prilog:
Produkcija: RTV Melos Kraljevo
Novinar: Zoran Petrović
Snimatelj: Nebojša Jovanović


Bookmark and Share

Mala Pijaca