Zdrava Srbija Instagram

Bašta kao vaša mašta


Zdrava Srbija, 10.05.2015.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareDragi roditelji, igrajte se sa vašom decom, zemljom i biljkama. Zašto, pitaće se mnogi. Isprljaćete se. Nemate uslova u svom malom stanu. Nemate vremena. Nemate živaca. Nemate snage. Nemate energije. Sve što nemate naravno da su izgovori, u kojima se kriju i razlozi da se pokrenete, probate, pokušate. Umesto plastičnih, metalnih, plišanih, drvenih i svih ostalih igračaka, igrajte se sa zemljom, travom, maslačkom. Setite se kako ste kao mali kuvali ručak, dodavali začine i servirali ručak od svih tih čudesnih prirodnih sastojaka.

Koliko god da imate prostora, čak i ako je to jedna mala terasa, napravite u većoj saksiji vašu malu bašiticu začinskog bilja.

Ukoliko nemate terasicu, možda negde oko vaše zgrade postoji površina na kojoj možete zasaditi cveće.Ako ste srećnici, pa imate vašu baštu i dvorište, sada je sezona sadnje mnogih kultura, što verovatno znate i činite. U svaku od gore navedenih mogućnosti uključite i vaše dete, ako ih je više, onda ste višestruko blagosloveni. Dovoljno je da samo gledaju šta radite, a svakako im treba dozvoliti i da učestvuju u kopanju zemlje, sadnji, pokrivanju zemlje, zalivanju, shodno uzrastu. Slobodno se isprljajte zemljom, pričajte o mravima, bubamarama, glistama, leptirima, pčelama.


Upoznajte prirodu direktno, umesto iz knjiga, kroz tv program, internet i kompjuterske igrice. I naravno desiće se čudo. Uverićete se da uvek postoje mogućnosti za baštovanstvo, da imate dovoljno vremena, da vam je taj posao umirio živce, dao snagu i energiju. Ono što je još važnije vaša deca su dobila istinite lekcije iz poznavanja prirode. A zajedno ste učinili dobro za zemlju, vas i vašu decu. Iz tih mnogostrukih dobara, niknuće naravno vaša "dobra". U slast ih pojeli!


Nataša Vukićević

Tekst preuzet sa
https://www.menda.rs/Bookmark and Share

Mala Pijaca