Zdrava Srbija Instagram

SNEG I PČELE


Pčelarstvo, 02.01.2015.
Saša Bugarčić

Bookmark and SharePčelinja društva moraju biti dobro zaštićena od niskih temperatura, jakih zimskih vetrova i vlage. Utopljavanje društava vrši se odozgo, da se topao vaduh ne bi gubio i u tu svrhu novinski papir je vrlo dobro rešenje jer je jako dobar izolator. U toku zime treba paziti na to da pčele imaju dovoljno svežeg vazduha, jer se događa da mrtve pčele zatvore leta i onemoguće pravilnu ventilaciju. Zato mrtve pčele treba povremeno odstranjivati kako bi se višak vlage odveo iz košnice.


Ako na letu ima snega ili su košnice pokrivene snegom, nema nikakve bojazni za pčele u njima, pošto sneg propušta vazduh. Ali ako se sneg zadrži i povremeno se topi, bolje je ukloniti ga, zbog moguće pojave leda.Hladni i oštri vetrovi, naročito košava, smanjuju unutrašnju temperaturu pčelinjeg društva. U krajevima gde vetrovi često duvaju košnice treba unetu i suvu prostoriju, koja se može po potrebi provetravati i zamračiti. Temperatura u ovoj prostoriji ne treba da bude veća od 8 stepena C. U krajevima gde ne duvaju jaki vetrovi košnice se ne unose u skloništa.


Pčele dobro podnose suv hladan vazduh, dok je vlažan vazduh za njih ubitačan u vreme prezimljavanja. Usled loše ventilacije dolazi do vlaženje zidova košnice, saća i samih pčela. Sve ovo jako štetno deluje na sposobnost pčelinjeg društva da uspešno prezimi. Otvaranjem dva leta omogućuje se uspešna ventilacija.Boban Rosić, dipl.inž.Bookmark and Share

Mala Pijaca