Zdrava Srbija Instagram

Flou Hajv ( Flov Hive ) košnice


Pčelarstvo, 31.03.2015.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share



Košnice sa slavinom iz kojih se cedi sirovi, potpuno čisti med ! Genijalni izum oca i sina, Stjuarta i Kedra Andersona iz Australije na kojem su radili proteklih desetak godina. Svo to vreme vodili su se idejom kako stvoriti košnicu iz koje će se vaditi med, a da se ona ne otvara i ne ometate pčele .

Dok se klasične košnice moraju otvoriti, a pčele dimiti kako bi se smirile, med potom struže i vrca sa okvira a potom se očišćeni okviri vraćaju u košnicu koja se zatvara, na Flou Hajv se samo odvrne slavina iz koje poteče čisti med.

Flou Hajv , kako su nazvali svoju košnicu, zadovoljava i pčelara i pčele. Dok pčelarima omogućava izvlačenje meda, nadgledanje zajednice i uzimanje meda po okvirima, pčele više nisu pod stresom što gube produkt svog napornog rada.


Ovom australijskom dvojcu ideja je nedavno sinula. Zaključili su kako je najbolje rešenje u redizajnu saća koje bi trebale biti pokretno kako bi se med lakše mogao izvaditi. Dodali su potom male plastične ventile na koje se mogu lako dodati čiste plastične cevi uz pomoć kojih med ističe iz košnice. Pčele za to vreme ostaju u košnici i obavljaju svoje svakodnevne poslove.












"Kada se saće napuni, okrene se posebno spremljen ključ koji pokreće mehanizam sa kojim se saće odvaja dozvoljavajući da se med uz pomoć gravitacije sliva na dno okvira, gde je postavljen posebno pripremljen ventil na koji se dodaje sterilna cev ispod koje se stavi čista teglica, a potom čekate da se u nju slije sirovi, potpuno čisti med ", tako, između ostaloga, opisuje svoj projekat australijski dvojac.



Samo uz jedan pokret ključa, saće se nakon izvlačenja meda vraća na svoje mesto, a pčele ponovo mogu puniti košnice sa medom.




Košnica bi trebala zaživeti kada Andersonovi skupe dovoljno novca za masovnu proizvodnju kako bi cena bila prihvatljiva, a u proizvodnji se koristili vrhunski materijali, kako bi košnica mogla potrajati godinama bez ikakvih popravki ili izmena.



Foto: http://www.honeyflow.com/

Ivana Barišić




Tekst preuzet sa http://www.agroklub.com/



Bookmark and Share

Mala Pijaca