Zdrava Srbija Instagram

Perga - čudo prirode


Pčelarstvo, 07.06.2015.
Saša Bugarčić

Bookmark and SharePolen, odnosno polenov prah, pčele sakupljaju sa cvetova, unose ga na svojim nožicama u košnice i skladište u ćelijama saća. Pčele nikada do vrha ne popune ćelije saća polenom, već nešto manje od 2/3 što je približno oko 57% njene zapremine (140-180mg). Ovako odložen sirovi polen, pažljivo mešaju i sabijaju, dodajući mu izlučevinu svojih žlezda. Pod dejstvom izlučevina, fermenata meda i celog niza mikroorganizama, dolazi do mlečno-kisele fermentacije, koja traje 15 dana. U toku procesa pucaju celulozne opne polenskih zrnaca. Za vreme previranja nagomilava se značajna količina mlečne kiseline (do 3,2%), koja sa jedinjenjima antibiotičkih svojstava obezbeđuje konzervaciju. Ovaj proizvod dobijen u složenom fermentacionom procesu sa veoma stabilnim hemijskim sastavom, u ćelijama saća mikrobiološki je sterilan. Dobro je izbalansirana pčelinja hrana koju su sebi same pčele pripremile i konzervirale i naziva se: fermentisani cvetni prah ili polen, perga, pčelinji hleb ili pčelinja rđa.

Perga sadrži sve što je organizmu potrebno da živi. U njoj su sve nezamenljive amino-kiseline neophodne za organizam kičmenjaka. Bogata je šećerom, visoko vrednim proteinima, enzimima, pigmentima, vitaminima B grupe, vitaminom K, mineralima, posebno kalijumom i povećanim sadržajem ugljenih hidrata. Zbog visokog sadržaja belančevina, vitamina i mikroelemenata perga je našla primenu u industriji hrane, a ima veliku perspektivu u kozmetici i medicini. Perga kao terapeutsko sredstvo daje rezultate već posle nekoliko dana. Deluje blagotvorno na organizam čoveka. Omogućava uspešno držanje raznih vrsta dijeta za mršavljenje bez opasnosti od štetnih deficita u organizmu uz istovremeno poboljšanje zdravstvenog stanja organizma. Perga je interesantna kao proizvod jer sadrži rutin i slobodne amino-kiseline koje su osnovne komponente telesnih albumina i imaju veliki značaj za deobu i formiranje ćelija.
Upotreba perge je veoma značajna kod svih vrsta procesa rasta kao dodatna hrana, kako u ishrani dece u razvoju, tako i za odrasle osobe koje se leče od teških oštećenja organizma. Vitamin P-rutin koji se nalazi u pergi, u izuzetno visokoj koncentraciji od 13mg na 100 grama perge, ne nalazi se ni u jednom drugom prirodnom proizvodu. Njegova sposobnost je da jača zidove krvnih sudova i reguliše njihovu propustljivost kao i da zidove kapilara čine čvršćim gde se preporučuje u slučajevima izliva krvi u mozak, srčanog infarkta, krvarenja u mrežnjači oka, ali i kod problema u digestivnom traktu (čir, tumor, ciroza…) kao i slučajevima hipertoničnih tegoba i oštećenja kože izazvanih zračenjem, naročito radioaktivnim supstancama „x-zracima“. Perga najdirektnije doprinosi poboljšanju, obnovi i razvoju, nove i zdrave crevne flore izazvane unošenjem u organizam hrane koja se teško vari ili unošenjem antibiotika u organizam.Bitna, glavna i generalna indikacija perge je kod osoba koje imaju jednu ili više generalizovanih bolesti ili poremećaja. Njeno korišćenje jača imunološki sistem organizma i doprinosi smanjenju umora. Koristi se u lečenju kolitisa, hroničnih zatvora, hepatita, hroničnih zapaljenja prostate i impotencije, kod bolesti koje su vezane za jetru i njenu funkciju. Aktivira mišićne ligamente očiju (tvrdi tradicionalna kineska medicina). Perga sadrži antianemični faktor i ima jako antiseptičko dejstvo protiv velikog broja patogenih bakterija. Pomaže kod poremećaja memorije, naročito starijih osoba. Primenjuje se prilikom smetnji u radu srca, gastritisa, poremećaja u radu žlezda sa unutrašnjim lučenjima, čira na dvanestopalačnom crevu, smanjenog libida, muške sterilnosti, prilikom raznih alergija, gripa, alkoholizma…

Perga popravlja opšte psihofizičko stanje organizma, naročito kod osoba gde su povećani fizički napori (sportisti). Koristi se u sklopu terapije u lečenju obolelih krvnih sudova, radi sprečavanja arterioskleroze, upale moždane kore, kod nervnih i psihičkih oboljenja, kada je narušen rad endokrinog sistema i za sprečavanje krvarenja. Da bi se skratilo vreme kome, perga se stavlja pod jezik pacijenta 4-5 puta dnevno po 1 gram.

Perga se može konzumirati oralno, kao neki slatkiš u izvornom stanju, bez žvakanja i u obliku mešavine sa kristalisanim medom. Mešavini kristalisanog meda i perge može se dodati matični mleč i propolis. U svakoj od pomenutih kombinacija, preporučuje se popiti vodu ili neku drugu tečnost tek posle jednog sata kako ne bi došlo do njihovog razblaživanja. Doza perge je za odrasle 2 grama dnevno, a za decu 0,5 grama. Čistu pergu ili pomešanu sa kristalisanim medom, ne treba gutati već pustiti da se lagano topi u ustima i klizi u želudac. Isto pravilo zadržavanja u ustima važi ako su kristalisanom medu i pergi dodati propolis i matični mleč.Zoran Nikolić dipl.inž.Bookmark and Share

Mala Pijaca