Zdrava Srbija Instagram

Lečenje pčelinjim proizvodima (2)


Pčelarstvo, 15.07.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareNAPOMENA: Podaci koje možete ovde pročitati uglavnom se preuzeti iz relevantne literature, najčešće iz knjige Apiterapija, Bugarskog lekara dr. Mladenova koji je za svoj rad na polju apiterapije bio čak predložen i za Nobelovu nagradu. Pored njegovih dela, korištene su i knjige Nijaza Abadžića, Zvonka Čondića i drugih domaćih autora.

Za lečenje težih bolesti obavezno preporučujemo konsultovanje lekara, ali je važno napomenuti da pčelinji proizvodi nemaju negativnih uticaja na ljudski organizam izuzev u slučaju preosjetljivosti (alergičnosti) na iste (radi se najčešće o polenu i pčelinjem otrovu).


EPIDERMOFITIJA

Kožna bolest izazvana gljivicama koje parazitiraju po koži čoveka.

Na žarište upale nanese se u debelom sloju propolisova mast, prekrije flasterom i ostavi da stoji 5-7 dana. Kod svih bolesnika postignut je pozitivan efekat.EPILEPSIJA

Lečenje ove teške bolesti pčelinjim proizvodima nije široko ispitano. Neki izvori tvrde da se potpuno izlječenje može postići ubodima pčela, a ima pozitivnih iskustava ako se pije sok od celera pomešan sa medom pre jela. U svakom slučaju, med ne izaziva kontraindikacije i ne može naškoditi.ŽULj

Organsko izrastanje rožnog sloja ćelija kože, uključujući i duboke slojeve kože, obično konusnog oblika.

Lečenje se vrši propolisom očišćenim od primesa. Pravi se topla kupka za noge sa žuljem. Omekšalo tkivo se zatim ukloni sterilnom iglom a povrh žulja se stavi tanak sloj zagrejanog propolisa koji se fiksira flasterom ili zavojem i ostavi da odstoji 4-5 dana. Tada se skida zavoj i ponovo pravi topla kupka. Obično se posle ove procedure žulj zajedno sa korenom uklanja bezbolno, ako ne onda se procedura ponavlja.ZAOSTALOST U RAZVOJU DETETA (HIPOTROFIJA)

Zaostalost u razvoju deteta: mala težina, nizak rast, slab apetit, nemiran san, malaksalost, starački izgled.

Matična mleč postiže brz terapijski efekat. Uzima se pomešana se medom, sa zadržavanjem pod jezikom. Lečenje traje 20-30 dana. Svojim sadržajem matična mleč normalizuje razmenu materija i olakšava regenerativne procese, ubrzava rastenje.ZAPALjENjE BEŠIKE (CISTITIS)

Najčešće je izazvano bakterijskom infekcijom. Predisponirajući faktiri su uretritis, prostaitits, kamen u bešici idr. Simptomi: često mokrenje, bolovi, napetost a ponekad i hematurija.

Med, propolis i polen predstavljaju efikasno sredstvo za lečenje cistitisa. Lečenje traje 20-30 dana.1kg meda,200g polena i 50g propolisa u prahu se dobro izmešaju. Uzima se po 1 kašika u čaši mlake vode 3-4 puta dnevno pre jela. Već posle 5-6 dana simptomi postepeno popuštaju, mokraća se normalizuje.ZAPALjENjE VEZIVNOG TKIVA (FLEGMONA)

Predstavlja lokalno akutno gnojno zapaljenje vezivnog tkiva (potkožnog, međumišićnog) neograničeno opnom. Izazivaju ga mikroorganizmi.

Za lečenje ovih zapaljenja uspešno se koristi mazanje propolisove masti.ZAPALjENjE VENA – TROMBOFLEBITITIS

Oboljenja vena uglavnom donjih udova. To je upalni proces koji obuhvata zidove vena, u lumenu se formatična mlečiraju trombovi koji su sastavljeni od belih, crvenih ili mešanih krvnih ćelija.

Za lečenje ove bolesti primenjuje se pčelinji otrov u vidu pčelinjih uboda, inekcija ili masti sa pčelinjim otrovom. Pčelinji otrov ima antikoagulativno, anestetično, protivupalno i vazodilatorno (širenje krvnih sudova) dejstvo.ZAPALjENjE DEBELOG CREVA – KOLITIS

Karakteristični su bolovi kolike, meteorizam, otečenost stomaka, česte stolice sa sluzi i gnojem.

Lečenje se vrši na jedan od sledećih načina:

med. Dnevna doza 100-120g podeljeno u 3 obroka, rastvoren u čaši mlake mineralne vode, pije se 1-2 sata pre jela. Lečenje traje 20-30 dana a po potrebi ponavlja se za 1-2 meseca.

Propolis. Koristi se 30%-ni alkoholni ekstrakt propolisa, po 20-40 kapljica 3 puta dnevno, sat pre jela u čaši mlake vode ili mleka. Lečenje traje 20-30 dana.

Polen. Uzimati po 1 kašiku polena pre jela 3 puta dnevno.

Kombinovano. 500g meda se pomeša sa 100g polena i 50g dobro istucanog propolisa, meša se do dobijanja jednolične mase. Uzima se po kašika 3 puta dnevno, 1-2 sata pre jela, rastvoreno u mineralnoj vodi.ZAPALjENjE ZGLOBOVA –REUMATOIDNI ARTRITIS

Artritis je zapaljenje zglobova na infekcijsko-alergijskoj osnovi.

Poznato i priznato je dejstvo pčelinjeg otrova kod ovog oboljenja. Koriste se sledeće metode:

utrljavanje u kožu u vidu masti

putem potkožnih ili intradermalnih inekcija

putem elektroforeze

putem pčelinjih uboda. Počinje biološkom probom. Broj uboda se postepenon povećava. Ukupni broj uboda je 120-150 nakon čega se pravi pauza a u slučaju potrebe lečenje se nastavlja za 6 meseci.ZAPALjENjE JAJNIKA (ANDEXITIS)

Najčešće je izazvano mikroorganizmima krvnim ili linfnim putem.

Kada terapija medikamentima ne daje rezultate, primenjuje se elektroforeza medom ili ultrazvuk propolisovom mašću (obe terapije se sprovode u klinikama).ZAPALjENjE KARLIČNOG TKIVA (PARAMETRITITS)

Zapaljenje vezivnog tkiva koje je vezano za grlić materice izazvano bakterijama.

Preporučuje se elektroforeza medom. Lečenje traje 20 dana po 1 tretman dnevno.ZAPALjENjE KRAJNIKA (TONZILITIS)

Izaziva se bakterijama. Predisponirajući momenti su prehlada i promene vremena. To je jedna od najžešćih žarišnih infekcija u uskoj vezi sa reumatizmom, bubrežnim, srčanim, plućnim i drugim bolestima. Može biti bez simptoma ili sa bolovima u grlu, neprijatnim zadahom, suvim kašljem isl.

Leči se ušećerenim planinskim medom ili medom u saću. Uzima se po kašičica na svaka 3 sata u ležećem položaju sa zadržavanjem u ustima. Krajnici se tuširaju sa 20%-nim alkoholnim ekstraktom propolisa, 1-2 puta dnevno. 2-3 puta dnevno se grglja 20%-nim vodenim ekstraktom propolisa kome se doda kašičica meda. Lečenje traje do ozdravljenja, obično 5-10 dana.ZAPALjENjE MLEČNE ŽLEZDE (MASTITIS)

Gnojno zapaljenje mlečne žlezde, najčešće za vreme laktacionog perioda kod žene.

Lečenje:

Zavoj sa medom obogaćenim do 10% propolisom stavi se na žarište upale. Tretmani se prave svakodnevno ili svakog drugog dana.

Žarište upale previje se 15%-nom propolisovom mašću ili mešavinom 40%-ne alkoholne emulzije propolisa i ribljeg ulja u odnosu 1:1ZAPALjENjE PANKREASA

Simptomi su karakteristični bolovi u epigastrijumu, nadutost stomaka, dijareja itd.

Leči se 40%-nim alkoholnim ekstraktom propolisa, po 20-40 kapljica 3 puta dnevno, 1 sat pre jela. Postiže dobre terapijske rezultate.ZAPALjENjE PLUĆNE MARAMICE

Najčešće je izazvano bakterijama, predisponirajući faktori su prehlada, bronhitisi itd.

Preporučuje se lečenje pčelinjim otrovom i drugim lekovitim mastima koje se utrljavaju kroz kožu 2 puta dnevno. Bolovi brzo popuštaju i razvoj bolesti se sprečava.

obloge od meda i brašna od slačice u oblasti obolele strane na lanenoj krpi. Istovremeno, oralno uzimati po 100-200g meda u najmanje 3 obroka.


Tekst preuzet sa http://durmitor.wordpress.com/Bookmark and Share

Mala Pijaca