Zdrava Srbija Instagram

Lečenje pčelinjim proizvodima (3)


Pčelarstvo, 16.07.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareNAPOMENA: Podaci koje možete ovde pročitati uglavnom se preuzeti iz relevantne literature, najčešće iz knjige Apiterapija, Bugarskog lekara dr. Mladenova koji je za svoj rad na polju apiterapije bio čak predložen i za Nobelovu nagradu. Pored njegovih dela, korištene su i knjige Nijaza Abadžića, Zvonka Čondića i drugih domaćih autora.

Za lečenje težih bolesti obavezno preporučujemo konsultovanje lekara, ali je važno napomenuti da pčelinji proizvodi nemaju negativnih uticaja na ljudski organizam izuzev u slučaju preosjetljivosti (alergičnosti) na iste (radi se najčešće o polenu i pčelinjem otrovu).
ZAPALjENjE PROSTATE – PROSTATITIS

Zapaljenje prostatne žlezde, bakterijskog ili protozojnog karaktera. Pacijent oseća bolove i težinu u oblasti perineuma, često mokri pri čemu oseća pečenje, mlaz je tanak, pojavljuju se polni poremećaji. Preporučuje se :

dnevno uzimanje 100-150g meda obogaćenog 20%-nim polenom, raspoređeno u 4 obroka. Smesa se rastvara u mineralnoj vodi i pije pre jela. Poželjno je dodati smeši 1% matične mleči.

30%-ni alkoholni ekstrakt propolisa se uzima u količini od 30-40 kapljica 3-4 puta dnevno pre jela. Dobro je kapljice stavljati u smesu meda i polena.ZAPALjENjE SLUZOKOŽE DESNI

Opšte zapaljenje sluzokože desni i usne šupljine, pri čemu se oseća pečenje, bolovi, obilno lučenje pljuvačke, suva usta, loš zadah.

Preporučuje se ispiranje usta 5%-nim vodenim ekstraktom propolisa svaka 2-3 sata.ZAPALjENjE SLUZOKOŽE MATERICE

Tretmani se vrše pčelinjim ubodima u oblasti stomaka (nisko) i lumbalnoj oblasti. Lečenje traje 3-4 sedmice.
ZAPALjENjE SLUZOKOŽE VAGINE (COLPITIS)

Bolesnica oseća svrab, pečenje, obilno luči sekret.

Med daje 100% efekt prilikom lokalnih vaginalnih aplikacija tamponom ili elektroforezom. Lečenje traje 5-10 dana a bolje je koristiti ušećeren med.
ZATVOR

Uzrok je slabost nervno-mišićnog aparata creva, stomačne prese i dijafragme.

Leči se medom, jer on stimuliše tonus mišića i funkcije glatkih mišića, kao i stomačno – crevnu sekreciju. Uzima se rastvoren u mleku ili u mlakoj vodi 60-120g dnevno u nekoliko obroka, obavezno uveče pre spavanja. Polen takođe normalizuje stomačno - crevne funkcije.

ujutro i uveče uzimanje kašike meda rastvorenog u čaši kozjeg mleka, ili uveče pre spavanja med u čaju biljke Cassia angustifolia.
ZUBOBOLjA

Efikasno sredstvo protiv zubobolje je propolis koji poseduje anestetična, protiupalna i regenerativna svojstva, a takođe i zaustavlja krvarenje. Može se koristiti u prirodnom vidu (lepiti kao flaster na zub), vata umočena u propolisov ekstrakt ili ispiranje usta 5%-nim vodenim ekstraktom propolisa. U svakom slučaju, bolovi prestaju za oko 15 minuta.IZOSTANAK MENSTRUACIJE (AMENOREJA)

Misli se na izostanak menstruacije u godinama kada bi normalno trebala da postoji. Razlog su najčešće endokrini poremećaji u jajnicima. Preporučuje se sledeće lečenje:

1kg meda meša se sa 200g polena i uzima se duže vremena po 1 kašika 3 puta dnevno pre jela.

matična mleč po 100-200mg dnevno se stavi pod jezik pre jela. Uzima se 1-2 meseca uz istovremeno uzimanje meda i polena
IRITIS – ZAPALjENjE DUŽICE

Zapaljenje irisa u oku, najčešće zbog lokalnih infekcija i reumatizma. Iris malo oteče, zenica se skuplja i sporo reaguje na svetlost.

Lečenje se vrši mastima od pčelinjeg otrova, ubodima pčela ili inekcijama između plećki. Lečenje kombinovati sa oralnim uzimanjem meda, polena, propolisa i matične mleči.IŠIJAS

Neuritis ili neuralgija sedalnog živca. Uzroci mogu biti prehlada, umor, trauma itd.

Dobri rezultati se postižu lečenjem pčelinjim otrovom. Ubodi pčela duž ovog živca počinju sa ubodom jedne pčele a zatim se svaki dan povećava broj uboda za 1 do 8-10 uboda po jednoj seansi. Jedna kura lečenja obuhvata 150-200 uboda. Pčelinji otrov se može ubrizgavati inekcijom u bolnom području.
KAMEN U BUBREGU

Poznato je da pčelinji otrov rastvara zrnca peska i kamena u bubrezima. Pored pčelinjih uboda, bolesnom se može davati i maslinovo ulje pomešano sa medom i sokom limuna (odnos 1:1:1) po 1 kašika 3 puta dnevno. Preporučuje se i istovremeno uzimanje 20%-nog vodenog ekstrakta ili 30%-nog alkoholnog ekstrakta propolisa u čaši vode ili mleka.

i čaj od crvene borovnice (20 g lišća kuva se u čaši vode a zatim meša sa 20g meda i pije 3 puta dnevno).KAMEN U ŽUČNOJ KESI

Poremećena razmena holesterola izaziva formiranje kamena u žuči. Karakteristični su bolovi u oblasti žučnog mehura, otečenost stomaka, gađenje i povraćanje.

Sastojci meda smanjuju sadržaj masnoće u jetri i potpomažu lučenje i protok sekreta iz žuči. Za čišćenje žuči od peska ili kamena mešavinu meda i maslinovog ulja u omeru 1:1 (po 1 kašika pre jela) ili istu kombinaciju sa sokom od limuna (po 1 kašika 4-5 puta dnevno). Za uklanjanje bola uzima se 20%-ni alkoholni ekstrakt propolisa 3 puta dnevno pre jela. Preporučuje se takođe uzimanje matične mleči i polena u normalnim dozama.KARIJES

Oboljenje zuba čiji je uzrok loša higijena, nepunovredna ishrana ili anaerobne bakterije.

Kao sredstvo za uklanjanje bola uzima se 5-10%-ni alkoholni ekstrakt propolisa. Tamponi sa propolisom stavljaju se u šupljinu zuba, bol prestaje a dalje lečenje vodi zubar.KAŠALj (TUSIS):

250g meda i sitno nastrugani ren se mešaju i uzima se po kašika pre jela

120g lanenog semena u vezanoj platnenoj vreći se kuva u 1l vode, zatim se cedi i vodi dodaje sok od limuna i 500g meda, uzima se po kašika pre jela.

čaša meda se pomeša sa 1 kašikom samlevene biljke Arum maculatum, dodaje se sok od 1 limuna, 1 kašika šlaga i dobro se izmeša. Uzima se po kašika pre jela 3 puta dnevno

Izdubi se unutrašnjost i puni se medom. Ostavlja se nekoliko dana i posle se uzima po 1 kašičica 3 puta dnevno (preporuka kod velikog kašlja)

500g crnog luka se veoma sitno nastruže i kuva na slaboj vatri u 1l vode 3 sata. Stavi se 100g meda a onda se smesa sipa u flašu i dobro zatvori. Uzima se po kašika 4-5 puta dnevnoKIJAVICA

Izazivači su različiti virusi i patogene bakterije.

U lečenju se koriste med, propolis i matična mleč. Matična mleč se uglavnom primenjuje kod virusnih rinitisa: nekoliko puta dnevno se stavi pod jezik 100-200mg dnevno. Med se koristi za stavljanje u nozdrve 2 puta dnevno. Mogu se koristiti i inhalacije propolisa ili stavljanje tampona sa 20%-nim vodenim ekstraktom propolisa. Ako je upalni proces zahvatio i grlo, lečenje treba kombinovati sa oralnim uzimanjem meda po 1 kašičica 6 puta dnevno, sa zadržavanjem u ustima.
Tekst preuzet sa http://durmitor.wordpress.com/Bookmark and Share

Mala Pijaca