Zdrava Srbija Instagram

Uloga Truta u pčelinjoj zajednici


Pčelarstvo, 28.01.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareU pčelinjoj zajednici trutovi imaju važnu ulogu mužjaka, ali ne samo to. Trutovi se razvijaju iz neoplođenih jaja. To znači, trutovi nemaju oca, već samo majku .

U njihovim ćelijama kao i u spermi nalazi se duplo manji broj hromozoma (svega 16) dok matica i pčela radilica u svojim ćelijama imaju 32 hromozoma. Dužina tela truta je od 14- 17 mm, a težina oko 250 mg.Najvažnija uloga truta je sparivanje sa mladom maticom. Polnu zrelost trut dostiže između osmog i četrnaestog dana starosti. U svakoj normalnoj pčelinjoj zajednici mora biti od 1000-1300 trutova. To je daleko veći broj trutova od broja potrebnog za oplodnju matice, ali i velika sigurnost za maticu da će do toga i doći.

Trutovi se u pčelinjoj zajednici ne nalaze samo radi sparivanja sa maticom. Svojim feromonima podstiču pčelinju zajednicu na ukupnu aktivnost što se ogleda u gradnji saća, većem unosu nektara, većim zalihama polena i meda kao i sigurnijom odbranom od neželjenih gostiju. Pčelinja zajednica, koja tokom godine nema trutova, ima male ili gotovo nikakve zalihe meda i polena.U jesen, posle prestanka unosa nektara u košnicu, u koliko pčelinja zajednica ima dobru, mladu i zdravu maticu, pčele radilice izbacuju trutovsko leglo, a trutove isteruju. Isterani trutovi, uglavnom, pronalaze pčelinje zajednice koje nemaju maticu,imaju matičnjak ili neoplođenu maticu i tu se skupljaju. Trutovi mogu prezimiti u takvoj košnici i sačuvati sposobnost za oplodnju matice u proleće.Bookmark and Share

Mala Pijaca