Zdrava Srbija Instagram

Deset razloga za organsko


Povrtarstvo, 11.02.2015.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareZdrav razum govori da biljke koje rastu na zdravom, bogatom tlu, moraju imati i plodove odličnog ukusa i mirisa. Brojni šefovi kuhinja širom sveta slažu se sa tvrdnjom da je organska hrana ukusnija. Britanci nude 10 razloga za organsko, a ima ih više...


1.Organski proizvod se ne pretvara u otrovni koktel u vašem organizmu. Prosečna jabuka uzgajana konvencijalnom metodom sadrži 20 do 30 veštačkih vrsta otrova na kožici, čak i posle pranja.


2. Sveži organski proizvod sadrži u proseku 50% više vitamina, minerala, enzima i drugih mikronutritivnih sadržaja od intenzivno uzgajanog proizvoda.


3. Organska ishrana jedini je praktični način da se u organizam ne unosi genetski modifikovana hrana. U Britaniji se svaka kupovina organske hrane tumači kao protest protiv proizvođača genetski modifikovane hrane.4. Ukoliko jedete mesne i mlečne proizvode, organska ishrana će vam pomoći da sačuvate svoje i zdravlje svoje porodice. Kravama za mužu i tovljenim životinjama daju se opasni kokteli antibiotika, hormoni za rast, lekovi protiv parazita i mnogi drugi medikamenti, bez obzira da li su životinje obolele ili ne. Ove hemikalije se direktno prenose na potrošača mlečnih i mesnih prerađevina, što se dovodi u vezu sa bolestima kod čoveka kao što su srčane smetnje i visok pritisak.


5. Oko 99 % životinja na neorganskim farmama u Velikoj Britaniji hrane se genetski modifikovanom sojom. Nijedan slučaj bolesti ludih krava nije zabeležen na organskim farmama.


6. Organska hrana je bogatijeg ukusa. Samo krompira postoji 100 različitih organskih vrsta u Britaniji.


7. Organske farme podržavaju i štite prirodna staništa. Poslednjih trideset godina farme za intenzivnu proizvodnju izazvale su erozije zemljišta, nestanak oko 70% divljih ptica u nekim krajevima, uništenje starih živih ograda, gotovo su istrebljene neke vrste leptira, žaba, zmija i divljih sisara.


8. Organska hrana zapravo i nije skuplja od konvencionalne, budući da se ova plaća i kroz porez. Svake godine se utroši milijarda funti na nadoknađivanje štete koju poljoprivredne hemikalije prave vodnim resursima. Sama kriza ludih krava koštala je četiri milijarde funti.


9. Konvencionalne farme mogu ozbiljno da ugroze zdravlje farmera - prpoizvođača. Neki od najčešćih oboljenja su rak i respiratorni problemi, posebno u razvijenim zemljama.


10. Poslednji, ali ne manje važan razlog jeste očuvanje životne sredine za mlade generacije.
Izvor: Vlahović,B.,Puškarić,A.(2013): Organska poljoprivreda-Šansa za agrobiznis-Zorica Zdravković,dipl.inž.Bookmark and Share

Mala Pijaca