Zdrava Srbija Instagram

Ptice su naši saveznici u vrtu


Povrtarstvo, 18.02.2015.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareSve više vrtlara vraća se prirodi i bira prirodni način uzgoja voća i povrća. Pri tome se iz prirode koriste svime što im može pomoći u rastu i zaštiti onoga što uzgajaju. Veliku ulogu u prirodnom načinu suzbijanja štetnih insekata tokom sezone rasta imaju i ptice. Senica, kos, brgljez, crvendać, vrabac, svi oni mogu biti vaši pomagači u borbi protiv vrtnih štetočina.


Da bi ste ih zadržali u svojoj blizini, u svom vrtu ili parku pored kuće, nakon zimskog hranjenja morate se pobrinuti da i dalje ostanu tu gde će biti korisni. A ostaće jedino ako imaju sigurno mesto gde će saviti svoje gnezdo i u njemu othraniti mlade. Pomozite im u tome, sagradite im kućicu.


Kućice možete staviti u svaki vrt i voćnjak. I nije važna veličina vrta, iako od njega zavisi koliko kućica smete staviti. Naime, većina dupljašica teritorijalne su ptice pa nije dobro da su kućice blizu jedna drugoj jer bi neke mogle ostati prazne. Dobro je postaviti više kućica kako bi ptice mogle odabrati u kojoj će se gnezditi. One koje imaju dva ili više legala u istoj godini vole promeniti duplju nakon gnežđenja. Idealno je ako su ptice zauzele dve trećine kućica koje ste im sagradili. U vrtu površine do 500 metara kvadratnih može se postaviti pet kućica, dok se na 1000 metara kvadratnih može staviti i devet kućica. Pri tome treba voditi računa i o razmaku između kućica, u vrtu bi on trebao biti od 10 do 15 metara. Jednako tako, ne zaboravite da ptice koje se gnezde trebaju mir. Stoga kućice nemojte stavljati u blizinu hranilišta jer će ptice koje dolaze na njega ometati ptice koje se gnezde. Dodatna su opasnost i ptice grabljivice koje često dolaze na hranilišta.


Iako se kućice mogu izrađivati iz raznih materijala, zbog dobrih izolacionih svojstava drvo je najbolji i najčešći materijal za njihovu izradu. Metal i plastika nisu prihvatljivi jer ne pružaju nikakvu toplotnu izolaciju. Ipak, od plastike možete izraditi krov kućice.Kućice možete postaviti na stablo, zid, stub ili ogradu. Mesto treba biti senovito, zaštićeno od direktnog sunca i vetra, pazeći pri tome da je i ulaz u kućicu zaklonjen od direktnih sunčevih zraka, jakog vetra i kiše. Pričvrstite ih žicom, ekserima ili ih obesite na granu. Postavite ih 1,5 do 2 metra od zemlje. Iako se kućice za ptice mogu postavljati cele godine, najbolje će biti iskorištene ako ih postavite u jesen ili najkasnije tokom januara. Naime, mnoge su ptice stanarice, npr. senice i brgljezi, pa već u februaru i martu biraju teritorij za gnežđenje. Ne zaboravite da kućice treba redovno čistiti, inače će zbog ostataka materijala za gnežđenje vrlo brzo biti neupotrebljive. Najbolje je da ih očistite nakon što ptići napuste dom. Materijal koji ste izvadili iz kućice spalite kako bi ste uništili parazite i njihova jajašca.
Tekst preuzet sa https://durmitor.wordpress.com/Bookmark and Share

Mala Pijaca