Zdrava Srbija Instagram

Nega paradajza – šta su to zaperci?


Povrtarstvo, 08.07.2015.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareParadajz je sigurno najtraženije letnje povrće. Što zbog salate, što zbog svih ostalih delikatesa koje od njega pravimo. I sladak i kiseo u isto vreme, bogati nam organizam i hladi telo tokom letnjih vrućina.

Svi baštovani znaju da nega paradajza podrazumeva nekoliko poslova koje treba redovno obavljati, kako bi se stabljike bogatile krupnim crvenim plodovima.

Nakon što rasad dostigne visinu od 30-40cm, paradajz treba pričvrstiti za potporne stubove, štapove, kočiće, najlon-veze… bilo šta što će ga držati u uspravnom položaju. Kada birate potporu za svoj paradajz, imajte u vidu da je njegova stabljika veoma čvrsta i jaka a plodovi veoma teški i veliki, tako da oslonac za ovu biljku (definitivno najveću u mnogim baštama) MORA biti veoma čvrst i stabilan. Organski baštovani uglavnom koriste drvene kočeve za ovu namenu, a najbolje drvo za preporuku je svakako hrastovina.

Jedan od poslova koji se redovno preporučuje, jeste i KIDANjE ZAPERAKA.Šta su to zaperci?

Čim paradajz dostigne visinu dovoljnu za vezivanje, počinje rast zaperaka. To su mali izdanci koji se pojavljuju na mestu odvajanja lista od stabljike. Slikovito rečeno, to su grane glavne stabljike, koje mogu narasti do u nedogled i potpuno preuzeti primat nad centralnom stabljikom.

Zaperke je najbolje kidati tek kad se pojave, dok su još uvek mali i nisu osnovnoj grani iscrpeli mnogo hrane i vitalnosti. Imajte na umu da zaperci vrlo brzo i konstantno rastu. Ukoliko se ne uklanjaju, od stabljike paradajza naprave žbun sa mnogo malih grana, od kojih svaka ima svoje plodove. Ali ti plodovi su veoma sitni i često neupotrebljivi; jer biljka ne može da kvalitetno hrani toliko mnogo izdanaka. Na sredini životnog ciklusa stabla, možda ih više nećete sretati na donjem delu (koji je tada veoma čvrst i zadebljao), ali će se sigurno pojavljivati u višim delovima.

Zaperci se veoma lako kidaju i ne postoji nikakva opasnost da ćete nauditi biljci ako sa nje uklonite zaperke. Čak štaviše, njoj će ostati više hrane, plodovi će biti krupniji i sočniji, a baštovan zadovoljniji. Baš kao i svi ostali koji će imati prilike probati ih, kada se zacrvene.


2 saveta za uspešniji rad

* koristite rukavice dok obavljate ovaj posao, jer stabljike paradajza boje našu kožu, koja se mora i više puta prati dok sav zeleni pigment ne izađe iz nje

* zaperke koje otkinete slobodno odložite na malč; oni će se brzo razgraditi, obogatiti i malč i zemlju, i na potpuno prirodan način hraniti sve što iz nje raste

Uz samo malo truda i znanja – najbolji rezultati neće izostati.

Tekst preuzet sa https://blagomogzivota.wordpress.com/Bookmark and Share

Mala Pijaca