Zdrava Srbija Instagram

Zakidanje zaperaka u uzgoju krastavca na špaliru


Povrtarstvo, 18.06.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareVertikalni uzgoj krastavca na špaliru najintezivniji je način proizvodnje kojim se ostvaruju visoki prinosi. Prednost takvog načina uzgoja je u tome što su biljke izložene strujanju vazduha pa su smanjeni uslovi za razvoj bolesti. Krastavac u vertikalnom uzgoju je lakše brati i plodonošenje je duže.


Za razliku od horizontalnog uzgoja gde se ne provodi mera zakidanja zaperaka, ona je kod uzgoja krastavca na špaliru obavezna.


Kada vreže narastu do visine 50 cm s donjeg dela stabljike sve zaperke koji se pojave iz pazuha listova potrebno je odstraniti, a glavnu vrežu usmeriti na postavljenu mrežu.
Kasnije formirani zaperci se ne odstranjuju već se tokom vegetacije kao i glavna vreža usmeravaju na okca mreže.To se ponavlja 1-2 puta nedeljno dok vreže ne narastu do gornje žice preko koje se pažljivo prebacuju i spuštaju na drugu stranu da se ne oštete.

Izostavljanje ove mere ima za posledicu prebujan razvoj vegetativne mase, biljke ostaju niske ne ispunjavajući mrežu što otežava berbu, a i prinosi se smanjuju.
Dipl.ing. Mira MiljkovićBookmark and Share

Mala Pijaca