Zdrava Srbija Instagram

Biljne vrste, sorte i hibridi kraće vegetacije


Ratarstvo, 08.07.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share



Umereno klimatsko područje kao što je i centralna Srbija ne retko ima potrebu setve u ratarstvu biljnih vrsta kraće vegetacije. Ova setva podrazumeva tz. suvo ratarenje. Potreba se nameće, ili je i neminovna, usled veoma često nepovoljnih agroklimatskih uslova, elementarnih nepogoda, propusta ili neadekvatne tehnologije gajenja i slično.


Svi napred navedeni pokazatelji nameću veoma pažljiv stručni pristup usaglašavanja perioda vegetacije i vegetacionog perioda u što povoljniju korelaciju. Zbog niza faktora i nemogućnosti iskorišćavanja povoljno celog perioda vegetacije neophodno je posebno kada je prolećno- letnji period u pitanju, napraviti povoljan izbor biljnih vrsta, a samim tim i sorte i hibride, uz adekvatnu tehnologiju gajenja, kako bi se postigli najbolji mogući proizvodni rezultati.


Sagledavanjem i analizom svih okolnosti u periodu vegetacije, dolazimo do izbora gajenih biljaka kao i adekvatne tehnologije.



Višegodišnje iskustvo, stručni pristup i rezultati proizvodnje ukazuju da možemo sa visokim stepenom sigurnosti da za kasniju setvu od optimalnih rokova, i do 60 dana za područje Šumadije, akcenat ili osnovnu preporuku, sa približno podjednakim uspehom, kasnu setvu obavimo kukuruzom, suncokretom i sojom.


Posebno treba da naglasimo da ove biljne vrste imaju sorte i hibride znatno kraće vegetacije od optimalnih što znači da za naše područje imamo za svako vreme setve seme tj. grupu zrenja sa kojom možemo uspešno uz adekvatnu tehnologiju gajenja da ostvarimo veoma povoljne prinose po jedinici površine.


Setvu pod navedenim okolnostima možemo da obavimo sve do kritičnog momenta perioda vegetacije a to je rok kada od vremena setve do kraja letnjeg perioda, tj. do kraja septembra ostaje bar 90-100 dana za vegetacioni period sorata i hibrida kukuruza, suncokreta i soje ranih i srednje ranih grupa zrenja.




Dobrivoje Popović



Bookmark and Share

Mala Pijaca