Zdrava Srbija Instagram

ISPAŠA I TOV ĆURAKA


Stočarstvo, 25.06.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and SharePosle bobanja ćurke mogu ići na pašnjak ili podignut voćnjak na starinski način, gde ostaju do klanja, uz minimalne troškove za ishranu. Na pašnjacima obezbediti nadstrešnice sa stajalicama i izvor pitke vode. Uveče, po povratku sa paše, ćurkama se daje smeša zrnaste hrane:


Za ćurku tešku 4 kg, koja nosi oko 15 jaja mesečno, dnevni obrok treba da joj se sastoji od:

- 160 g zrnaste hrane,
- 80 – 90 g sočne hrane ( zelene mase, silaže, seckanog i rendanog povrća, seckanog voća)
- 10 g životinjskih hraniva (npr. kalifornijske gliste),
- 1 g soli i
- 6,5 g mineralnih smeša.


Po volji dobija grit, drveni ugalj i pesak. Smeša za ćurke treba da ima najmanje 15% proteina i od toga najmanje 5% proteina životinjskog porekla. U zimu i proleće ćurkama obezbediti i do 25% od obroka lucerkino brašno.


Ćurići ostaju u tovu do starosti od 12 – 16 nedelja, kada teže 2,5-5 kg. Prostorija u kojoj se ćurići gaje se zagreva u prvih 6 nedelja. Gustina naseljenosti u prvom mesecu iznosi 10-15 kom/m2 poda, a kasnije 5-10. Kompletne krmne smeše se daju iz hranilica, a ćurići je uzimaju po volji.Ćurke se drže na paši do starosti od 5 meseci, a onda se zatvaraju i intenzivno hrane 2 meseca. Dotovljavanje ćuraka obično traje 1-2 nedelje i u tom periodu se ćurke uglavnom hrane mešavinom zrnaste hrane, uglavnom kukuruza. Ćurke se za vreme tova drže u mirnim i ne mnogo osvetljenim prostorijama.
Mogu se dotoviti i na pašnjacima, kada se na jednom ha drži 100 – 250 grla.


Tov kljukanjem ćuraka se retko koristi mada daje fantastične rezultate. Meso utovljenih ćuraka je sočno, ukusno i traženo na trpezama imućnih. Za kljukanje se koriste zrnasta hraniva, vlažne smeše i specijalno izrađene knedle za kljukanje.
Dejan SpasićBookmark and Share

Mala Pijaca