Zdrava Srbija Instagram

TRAVARICA


Vinogradarstvo, 08.11.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share



Vekovima je u sebe ovaj eliksir upijao mudrost Balkanske flore. A sada je konačno spreman da pokaže svoju isceliteljsku moć. Gorkog je ukusa, ali slatkog dejstva, vida rane i na telu i na duši. Travarica je aperitivno piće, bistro i braon – maslinaste boje, koja na mirisu daje svu raskoš trava ukomponovanih u jedinstven i neponovljiv miris. Punoća i harmonija ukusa travarice pružaju potpuno uživanje pre jela.


Bogatu prirodnu riznicu biljnih vrsta čovek vekovima koristi kao dragoceni izvor bioaktivnih, lekovitih supstanci. Za proizvodnju rakije travarice koristi se najčešće rakija lozovača, jačine 35-50 vol% alkohola, mada mogu i druge.



Od većeg broja "trava" najčešće se koriste sledeće: Salvia officinalis - žalfija (grančice), Mentha piperita-nana (grančice), Thymus vulgaris - majčina dušica (grančice), Galluna vulgaris - vres (grančice), Artemisia absianthium- gorski pelin (listovi), Juniperus communis - kleka (zrele bobice), Foeniculum vulgare - komorač, Pimpinella anisum - anis, Hypericum perforatum - kantarion,



Travarica se može proizvesti na dva načina:

1. sve navedene trave možete u potrebnoj količini staviti u rakiju i ostaviti je da odleži, nakon čega se mora profiltrirati, najčešće kroz gazu.

2. navedene trave stavite u manju količinu rakije da odleže naj manje dvadesetak dana. Dobijeni macerat ulijte u ostatak rakije. Kad ulijete rakiju travaricu u boce, stavite u svaku bocu grančicu jedne trave, što će delovati vrlo dekorativno, a takva boca rakije može poslužiti i kao poklon. Ako imate mogućnosti u rakiju stavite sveže ubrane trave, bolje je nego suve.

Na sto kilograma vinskog kljuka ide oko tri kilograma različitog osušenog bilja, a od te količine može se dobiti oko 15 litara travarice jačine oko 19 gradi ili 48 posto alkohola.


Svojom izuzetnom aromom i bukeom očaraće čak i najzahtevnije poznavaoce kvalitetnih pića...



Bookmark and Share

Mala Pijaca