Zdrava Srbija Instagram

Grad i vinograd


Vinogradarstvo, 04.07.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareGrad se u našim uslovima najčešće javlja u toku proleća i leta, a ređe u toku jeseni. Oštećenja od grada zavise od vremena pojave i intenziteta, a saniranje posledica od stepena oštećenja i faze u kojoj se vinograd nalazio. Štete se ne manifestuju samo u tekućoj vegetaciji nego i u narednim.


Pojava grada u fazi cvetanja i zametanja bobica izaziva štete koje se manifestuju u vidu oštećenja delova ili čitavih cvasti koje opadaju. Oštećenjem lastara i listova smanjuje se njihova aktivnost što se odražava na smanjeni porast lastara, diferenciranje okaca i dr. Sve to doprinosi i znatnom smanjenju prinosa u toku iste i u narednim godinama.Ako je grad pao u fazi cvetanja i znatno oštetio cvasti, treba izvršiti rezidbu lastara na dva okca, intenzivirati zaštitu od bolesti i povećati doze azotnih đubriva. Pojava grada u fazi šarka ili u fazi sazrevanja grožđa može oštetiti bobice i grozdove, uništiti ceo prinos grožđa ili ga učiniti neupotrebljivim. Oštećenja na bobicama pogodna su za intenzivniji razvoj bolesti, naročito sive truleži.


Ako je grad pao u fazi šarka i sazrevanja grožđa vinograd treba intenzivno štititi radi bržeg zaceljivanja rana na stablu, krakovima i lastarima. Grožđe treba što pre obrati da ne dođe do potpunog propadanja roda, a oštećene čokote bi trebalo i zagrnuti da ne bi došlo do izmrzavanja u toku zime jer su osetljiviji na niske temperature.


Štete od ranih pojava grada koja su izazvale lomljenje i povređivanje mladih lastara dužine 10-20 cm treba sanirati pospešivanjem rasta lastara iz spavajućih okaca intenzivnijim đubrenjem i podsticanjem aktiviranja spavajućih pupoljaka. Saniranje posledica grada se nastavlja i u narednoj vegetaciji što podrazumeva intenzivnu zaštitu loze, prihranjivanje azotnim đubrivima, pravilnu rezidbu i opterećenje rodom kao i zamenu oštećenih delova stabla i kordunice.Tanja ŽivkovićBookmark and Share

Mala Pijaca