Zdrava Srbija Instagram

Beogradska besemena


Vinogradarstvo, 30.06.2015.
Saša Bugarčić

Bookmark and SharePoštujući želje potrošača stonog grožđa u zemljama sa visokim standardom, oplemenjivači su poslednjih par decenija usmerili svoje aktivnosti na stvaranje besemenih stonih sorti krupnih bobica. U našoj zemlji se još uvek gaje stone sorte sa semenom dok su besemene manje poznate i uglavnom se ispituju u ampelografskim kolekcijama.

Beogradska besemena je domaća novostvorena besemena sorta. Nastala je iz ukrštanja Smederevke sa smešom polena od Sultanine, Sultanije i Italije. Formira bujan čokot sa neurednim porastom lastara. Grozd je veliki, izdužen, srednje zbijen. Masa grozda varira od 300 -500g. Bobice su krupne, izdužene, žuto zelene boje, čvrste, hrskave pulpe, neutralnog ukusa. Vrlo prijatnog ukusa za jelo.

Semenke su sitne i meke. Redovno i obilno rađa. Poželjno je redukovati rodnost, uklanjanjem svake treće cvasti, čime se značajno poboljšava kvalitet. Rezidba je mešovita, lukovi se orezuju na 8-10 okaca. Prema plamenjači i pepelnici je srednje otporna, okca izmrzavaju na - 20°S. Pozna je sorta, sazreva II epohi (polovin septembra). Šira sadrži 18-24% šećera i 7-9g/l ukupnih kiselina.

Tipična stona sorta čije se grožđe troši u svežem stanju, pogodno je za sušenje, kao i za prerađevine kao što su slatko, kompot. Poželjno je redukovati rodnost, uklanjanjem svake treće cvasti, čime se značajno poboljšava kvalitet. Dobro reaguje na prstenovanje lukova, čime se ubrzava sazrevanje i povećava krupnoća bobica. Osetljiva je na mrazeve, može se preporučiti za gajenje na terenima gde je mali rizik od izmrzavanja tokom zime.


Ivana RadojevićBookmark and Share

Mala Pijaca