Zdrava Srbija Instagram

NOVOSADSKA RODNA


Voćarstvo, 03.05.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareNova domaća sorta kajsije, stvorena na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, 1987. godine. Selekcioneri su profesori voćarstva novosadskog fakulteta na čelu sa prof. dr Milovanom Koraćem.


Kod ove sorte stablo je srednje bujno sa okruglom do široko-okruglom krunom. Rađa na mešovitim rodnim grančicama. Grane su joj krte i vrlo često se lome pod teretom roda. Dosta je rodna sorta i sklona je prerođevanju. Kao posledica toga može doći do lomljenja grana u kruni i oštećenja krune. Zbog svega toga rodnost treba regulisati rezidbom.Od Mađarske najbolje cveta 2-4 dana kasnije, što je veoma bitno za donošenje roda, jer zbog kasnijeg cvetanja često izbegne gubljenje ploda od kasnih prolećnih mrazeva.Plod je srednje krupan do krupan, izduženo okruglog oblika, malo spljošten sa strane, svetlonarandžaste boje sa rumenilom koje prekriva 25-35% plodova. Meso je narandžasto, aromatično, izvanrednog ukusa i lako se odvaja od koštice.


Sazreva 4 do 5 dana posle Mađarske najbolje.Ova sorta zaslužuje pažnju zbog velike i redovne rodnosti, krupnog, kvalitetnog i ukusnog ploda.Prošle 2012. godine kada su se minimalne temperature u rejonu Valjeva spuštale i do -24 ° S, na nadmorskoj visini 364 m, ova sorta dala je veoma lepe i krupne plodove sa obilnom rodnošću. Sorta je kalemljena na džanariku, posrednik belošljiva. Na ovako odgajene stablima nisu primećena neka ozbiljnija sušenja.dipl. ing Dragoljub DragojlovićBookmark and Share

Mala Pijaca