Уље од оригана уместо антибиотика у сточарској производњи


Сточарство, 19.12.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and ShareЖивотиње које се узгајају да би једном постале људска храна, лако се разбољевају. У интензивном сточарству велики број јединки згуран је на једном месту, чекајући своју смрт, па није изненађујуће да их много побољева. Ради превентиве и лечења, у многим земљама се дају антибиотици у интензивном узгоју. Проблем са антибиотицима је тај што учесталим коришћењем у животиња подстичемо стварање отпорних бактерија .


Живинарске фарме су једна од сточарских производњи са највећим бројем јединки по јединици површине. Самим тиме, прави су инкубатор са гомилом хранива и погодних услова за развој болести . У немачком живинском и свињогојским сектору су недавно изоловани нови сојеви бактерија E. coli и Salmonella enterica , отпорни на антибиотике. Ове бактерије отпорне на групу антибиотика карбапенема узрокују значајне проблеме у узгоју. Карбапенеми се обично сматрају последњом линијом одбране од по живот опасних бактеријских обољења. До сада су се користили за борбу против отпорних ESBL и MRSA бактерија. Све до сада, отпорност на карбапенеме је био проблем уочен само у људској медицини. Још је непознато како су ове бактерије постигле отпорност јер се карбапенеми нису смели користити у сточарској индустрији. У једном од анализираних немачких случајева, одводни канализациони канали су се налазили у близини фарме. Чини се да су отпорни сојеви дословно били удувавани у фарму путем одводних канала. Немачки научници сматрају да је резистенција на карбапенеме управо на свом врхунцу.
Пилетина и оригано

Пилеће месо и коришћење оригана не звучи као нова комбинација. Ипак, реч је заправо о прерађивачкој производњи у склопу које се користи ориганово уље као додатак исхрани. Данас на неким фармама у Пенсилванији , узгајивачи користе ориганово уље као природни антибиотик. Тако нпр. већ више од три године пилићи на фарми Бел & Еванс добијају оброк у који је умешано уље оригана ради превенције од бактеријских инфекција. Власници су више него задовољни, а купци радо набављају месо узгојено без антибиотика.
Шта каже наука?

Чак је и неким истраживањима утврђено јаче антибиотско деловање оригановог уља него код самих антибиотика. Тако је у касним деведесетим, једна позната фармацеутска индустрија спроводила тестирање једног свог производа израђеног на бази оригановог уља. Радовима је упоређено антибиотско деловање оригановог уља и четири друга антибиотика у борби против E. coli код прасади. У све четири групе тестираних животиња, производ добијен на бази оригановог уља је испољио јаче деловање. Касније нису могли поновити резултате ове студије. Остаје питање да ли велики произвођачи ветеринарских и фармацеутских производа стварно не могу поновити овакве резултате, или можда не желе. Јер ако би се открило да есенцијално уље од оригана делује ефикасно на антибиотике, свако од нас би га лако могао произвести и тако уштедети.


Ипак, и нека друга истраживања пружају наду. Једно је спроведено на фарми у држави Мејн и утврђено је да ориганово уље штити козе и овце од унутрашњих паразита .


Одвојеним истраживањем у Универзитетском медицинском центру Џорџтауна утврђено је да мишеви инфицирани са Staphilococcus бактеријом, а храњени оригановим уљем живе двоструко дуже него они храњени маслиновим уље и карвакрол (потенцијална антибиотска супстанца у оригану) и десет пута дуже од оних храњених само с маслиновим уљем.


У научном раду објављеном 2011. године (Mathouthi N. i sur. (2011): Use of rosemary, oregano, and a commercial blend of essential oils in broiler chickens: In vitro antimicrobial activities and effects on growth performance. Published online before print November 7, 2011, doi: 10.2527/jas.2010-3646 J ANIM SCI March 2012 vol. 90 no. 3 813-823) аутори истражују антибактеријска својства рузмариновог, оригановог есенцијалног уља и комерцијалне мешавине уља. Долазе до следећих непотпуних закључака, ориганово уље испољава јача антибактеријска својства од рузмариновог и то на више врста бактерија, антибактеријско деловање есенцијалних уља није узроковано само једним састојком у уљу већ комбинацијом више њих,
антибактеријско деловање оригановог уља, осим о поднебљу и варијетету оригана, највише зависи о садржају карвакрола и тимола, ориганово уље има селективно антибактеријско деловање.


И рад из 2012. године ( Jae-Young Choi i sur. (2012): Antimicrobial activity of lemongrass and oregano essential oil against standard antibiotic resistant Staphylococcus aureus and field isolates from chronic mastitis cow. International Journal of Phytomedicine, Vol.4, No.1) открива антибиотски потенцијал оригановог уља.Закључак

Ево зашто пробати додавање оригановог уља у исхрани стоке :

- број потрошача који су склонији куповати месо произведено без антибиотика сваким је даном све већи и већи,

- патогени не развијају отпорност на деловање есенцијалних уља,

- уништиће бактерије уринарног тракта и гљивице што антибиотици не могу,

- према досадашњим резултатима тестова чини се да ориганово уље не убија добре микроорганизме у цревној флори,

- оригано је лако доступан ( Origanum vulgare-дивљи медитерански и Thymus capitatus), а ориганово уље није тешко набавити или произвести,

- рок употребе оригановог уља је дужи него рок употребе комерцијалних антибиотика,

- такве фарме на којима се производе производи без употребе антибиотика, уживају финансијске благодати због интереса еколошких купаца.


Вратимо се коренима и дајмо животињама оно најбоље из природе, јер тек на тај начин можемо произвести здрав производ . Будућност борбе против патогена у ветерини можда није у проналажењу нових антибиотика, него баш супротно - коришћењу материја доступних у природи.
Весна МијатТекст преузет са http://www.agroklub.com/


Bookmark and Share