Зеолит као апсорбент микотоксина


Сточарство, 26.10.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Зеолити су природни минерали који делују као апсорбенти микотоксина. Микотоксини су производ различитих плесни који се налазе у плеснивој сточној храни. Они имају штетно дејство на процес производње млека, здравље како људи тако и животиња као и репродукцију грла. Они представљају велики проблем интезивној сточарској производњи.

Плесни стварају микотоксине(отрове), који доводе до пада имунитета грла, а самим тим се сусрећемо са оштећењима јетре и бубрега, смањењем прираста, честим проливима и слабим костима.
До данас је откривено око 50 природних зеолитских минерала, док их је синтетисано око стотину. Нашли су велику примену у сточарству, а највише у говедарству. Додају се у сточну храну јер побољшавају њену искоришћеност, смањују болести код животиња и позитивно утичу на прираст. Он има способност да веже за себе само отровне материје, док витамине и друге хранљиве материје оставља недирнуте. Органски модификован минерални адсорбент микотоксина (миназел плус) на бази природног зеолита дао је веома добре резултате, јефтин је и еколошки прихватљив. Додаје се ручно или помоћу растурача за минерална хранива у количини од 0,2 процента (2 kg/t силиране масе).

Нашао је примену у отежаним условима силирања, код честих прекида силирања, када је повећана влажност, као и присуство плесни у зеленој маси, ствара боље услове за млечно киселинско врење, а тиме и оптималну киселост силаже.
Љиљана Ћурчић , инж.пољопривреде


Bookmark and Share