Zdrava Srbija Instagram

ТРАВАРИЦА


Виноградарство, 08.11.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Вековима је у себе овај еликсир упијао мудрост Балканске флоре. А сада је коначно спреман да покаже своју исцелитељску моћ. Горког је укуса, али слатког дејства, вида ране и на телу и на души. Траварица је аперитивно пиће, бистро и браон – маслинасте боје, која на мирису даје сву раскош трава укомпонованих у јединствен и непоновљив мирис. Пуноћа и хармонија укуса траварице пружају потпуно уживање пре јела.


Богату природну ризницу биљних врста човек вековима користи као драгоцени извор биоактивних, лековитих супстанци. За производњу ракије траварице користи се најчешће ракија лозовача, јачине 35-50 вол% алкохола, мада могу и друге.



Од већег броја "трава" најчешће се користе следеће: Salvia officinalis - жалфија (гранчице), Mentha piperita-нана (гранчице), Thymus vulgaris - мајчина душица (гранчице), Galluna vulgaris - врес (гранчице), Artemisia absianthium- горски пелин (листови), Juniperus communis - клека (зреле бобице), Foeniculum vulgare - коморач, Pimpinella anisum - анис, Hypericum perforatum - кантарион,



Траварица се може произвести на два начина:

1. све наведене траве можете у потребној количини ставити у ракију и оставити је да одлежи, након чега се мора профилтрирати, најчешће кроз газу.

2. наведене траве ставите у мању количину ракије да одлеже нај мање двадесетак дана. Добијени мацерат улијте у остатак ракије. Кад улијете ракију траварицу у боце, ставите у сваку боцу гранчицу једне траве, што ће деловати врло декоративно, а таква боца ракије може послужити и као поклон. Ако имате могућности у ракију ставите свеже убране траве, боље је него суве.

На сто килограма винског кљука иде око три килограма различитог осушеног биља, а од те количине може се добити око 15 литара траварице јачине око 19 гради или 48 посто алкохола.


Својом изузетном аромом и букеом очараће чак и најзахтевније познаваоце квалитетних пића...


Bookmark and Share

Mala Pijaca