Zdrava Srbija Instagram

DIVLjI KRASTAVAC


Povrtarstvo, 15.12.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share



Cyclanthera pedata L


Divlji krastavac zovu još i Caigua, ili achocha, još mnogo lokalnih naziva (pepino andino, stuffing cucumber itd). To je suptropska penjačica, čije razgranate vreže narastu i do 5 metara u visnu. Poreklo: Meksiko, Bolivija, Peru


Uzgaja se radi malih svetlo zelenih plodova koji se koriste kao povrće. Osim plodova još se koriste mladi izboji i lišće. Zahvaljujući velikoj količini fitohemikalija kao što su (preko 20 amino kiselina, fenoli, peptini, lipoproteini, flavonoidi, vitamini, minerali itd) cyclanthera je izuzetno lekovito povrće sa značajnim antioksidativnim delovanjem, što je jako važno u svakodnevnoj borbi pritiv slobodnih radikala.


Glavno lekovito delovanje te povrtne kulture je smanjenje nivoa «lošeg» holesterola (LDL-a), a ujedno se povećava nivo «dobrog» holeseterola (HDL-a) Smanjuje visoki krvni pritisak, i stablizuje ga. Utiče na smanjenje nivoa glukoze u krvi (idelna dopuna prehrane za dijabetičare). Čisti arterije, što je izuzetno značajno, rešava problem cirkulacije krvi. Odličan je diuretik (izbacijanje raznih toksina), deluje kod želudačno crevnih problema. Smatra se da je cyclanthera najefikasniji "upijač masti" i koristi se kod redukcije celulita.



Najjednostavnije je korišćenje svežih plodova koji se mogu jesti kao cveža salata ili kuvani kao varivo. Plodovi se mogu samleti u sok i koristiti na taj način, mogu se sušiti, samleti i koristiti kao prah. Mlado lišće i izboji se mogu kuvati i jesti kao varivo ili se može napraviti čaj od sušenog lišća (diabetes). U tretmanu visokog pritiska koriste se osušene i samlevene semenke, koje se takođe mogu koristiti i kod pojave crevnih parazita.


Upozorenje:
Pacijenti sa oštećenom jetrom ne bi trebali preterano koristiti cyclanthera-u.



Bruno Novak prof. dr sc.



Bookmark and Share

Mala Pijaca