Zdrava Srbija Instagram

Smeđa slačica


Ratarstvo, 29.08.2015.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share



Lisnata biljka, uglavnom otporna na hladnoću, jakog ukusa sličnog beloj slačici. Berite pojedinačne listove za salatu ili za brzo prženje povrća na jesen ili zimu. Smeđa slačica se može gajiti i radi mladih izdanaka. Koristan je međuusev. Od sejanja do berbe potrebno joj je od 6 - 13 nedelja. Postoje različite sorte, različitih oblika i boje listova. Preporuka je da se gaji na otvorenom mestu. Može da se gaji kao kasni usev u hladnom stakleniku , plasteniku, ili u posudama.

Priprema zemljišta nije potrebana ako je ono prihranjeno za predhodni usev. Ako nije, dodajte poboljšivač zemljišta niske ili srednje hranljivosti. Idealna pH vrednost je od 6,5 - 7. Seje se kada je minimalna temperatura za klijanje 7 °C. Najbolje je da se seje direktno u zemljište, ali može se sejati na proleće i krajem leta; druge su samo za letnju sadnju. Rastojanje prilikom setve za berbu mladih listova 15 x 15 cm, veće biljke 35 x 35 cm. Zahteva vodu u sušnom periodu. Zalivajte po potrebi.



Problemi koji se javljaju su: kupusna kila i buvač. Da bi ste zaštitili biljke od buvača gajite ih ispod mreže ili pokrivača za redove.






Nemanja Konstantinović dipl. ing



Bookmark and Share

Mala Pijaca