Vreme sadnje vinove loze


Vinogradarstvo, 25.03.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareVreme sadnje vinove loze zavisi pre svega od klimatskih i zemljišnjih uslova. Jednogodišnji ožiljeni kalemovi sade se u periodu mirovanja od opadanja lišća u jesen pa do kretanja vegetacije u proleće.

Jesenju sadnju kalemova treba obaviti na lakim i propusnim zemljištima i u krajevima gde su jeseni tople i suve. Zimska sadnja vinove loze u našim uslovima je slabo zastupljena i ona se izvodi samo tamo gde temperature ne padaju ispod 0 stepeni.Glavna sezona za sađenje vinove loze kod nas je početak proleća. Najbolje je ako se sadnja može obaviti u vremenu od 1. marta do polovine aprila. Ukoliko su loši vremenski uslovi i zemljište vlažno, sadnju treba odložiti kasnije do kraja aprila.

Po pravilu na lakim, propusnim i peskovitim zemljištima sadnju treba obaviti ranije, jer se tako zemljište brže oceđuje i prosušuje. Na težim zemljištima tipa smonice sadnju treba obaviti kasnije, jer se takva zemljišta teže oceđuju i prosušuju.

Proizvođači greše kada na tako vlažnim zemljištima sadnju obavljaju hidroburom, jer na taj način dolazi do slabijeg prijema i kasnijeg kretanja kalemova. Zbog toga se preporučuje klasična sadnja u jamiće.
Dipl.ing.Živomir NikolićBookmark and Share