Zdrava Srbija Instagram

Циклама


Цвеће, 27.05.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


То је биљка са крупним кртоластим кореном из којег расте бујно лишће. Могу цветати током целе године, највише зими и у пролеће. Гаји се као собна биљка за прозоре, кућне светларнике.


Произвођачима цвећа циклама је комерцијална и врло рентабилна украсна биљка јер се одлично продаје за 8. март. Циклама је најлепша биљка, која цвета током зимског периода, а красе је мали, нежни и миришљави цветови беле или различитих нијанси ружичасте боје. Новије сорте имају тамнозелене листове, срцастог облика са сребрно-зеленим шарама, који попут прстена излазе из гомоља.
Размножава се из семена и сеје од јула до априла. Циклама захтева таму за клијање у прве три недеље, па се посејано семе ставља у мрачну комору, или се покрива црном пластичном фолијом да би се обезбедила константна тама и спречило случајно излагање светлости.


Циклама захтева доста светлости и ваздуха, али треба избегавати директно излагање сунчевим зрацима. Погодује јој што растеситији и лаки супстрати, састављен од шумског земљишта и тресета. Поред влажног земљишта, воли и влажан ваздух или орошавање.


У природи, циклама је у мировању у летњем периоду, почиње са растом за време хладног и влажног времена, а цвета у јесен, зиму и пролеће. Ако се гаји као кућна биљка, одговара јој светло место заштићено од јаког подневног сунца, као и температура од 10 до 15 степени.


У време цветања, цикламу треба заливати водом четири пута недељно, а бујнију биљку са више цветова и листова заливати свакодневно. Прихрањује се течним ђубривом за цветнице на сваких 15 дана, осим у периоду мировања. Циклама може да оболи од Botrytisa (сива плесан), од Fusariuma и Erwinije. .
Оливера Гавриловић


Bookmark and Share

Mala Pijaca