Zdrava Srbija Instagram

Ciklama


Cveće, 27.05.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareTo je biljka sa krupnim krtolastim korenom iz kojeg raste bujno lišće. Mogu cvetati tokom cele godine, najviše zimi i u proleće. Gaji se kao sobna biljka za prozore, kućne svetlarnike.


Proizvođačima cveća ciklama je komercijalna i vrlo rentabilna ukrasna biljka jer se odlično prodaje za 8. mart. Ciklama je najlepša biljka, koja cveta tokom zimskog perioda, a krase je mali, nežni i mirišljavi cvetovi bele ili različitih nijansi ružičaste boje. Novije sorte imaju tamnozelene listove, srcastog oblika sa srebrno-zelenim šarama, koji poput prstena izlaze iz gomolja.
Razmnožava se iz semena i seje od jula do aprila. Ciklama zahteva tamu za klijanje u prve tri nedelje, pa se posejano seme stavlja u mračnu komoru, ili se pokriva crnom plastičnom folijom da bi se obezbedila konstantna tama i sprečilo slučajno izlaganje svetlosti.


Ciklama zahteva dosta svetlosti i vazduha, ali treba izbegavati direktno izlaganje sunčevim zracima. Pogoduje joj što rastesitiji i laki supstrati, sastavljen od šumskog zemljišta i treseta. Pored vlažnog zemljišta, voli i vlažan vazduh ili orošavanje.


U prirodi, ciklama je u mirovanju u letnjem periodu, počinje sa rastom za vreme hladnog i vlažnog vremena, a cveta u jesen, zimu i proleće. Ako se gaji kao kućna biljka, odgovara joj svetlo mesto zaštićeno od jakog podnevnog sunca, kao i temperatura od 10 do 15 stepeni.


U vreme cvetanja, ciklamu treba zalivati vodom četiri puta nedeljno, a bujniju biljku sa više cvetova i listova zalivati svakodnevno. Prihranjuje se tečnim đubrivom za cvetnice na svakih 15 dana, osim u periodu mirovanja. Ciklama može da oboli od Botrytisa (siva plesan), od Fusariuma i Erwinije. .
Olivera GavrilovićBookmark and Share

Mala Pijaca