Zdrava Srbija Instagram

ШУМСКО ПИЛЕ (Laetiporus sulphureus)


Гљиве, 01.04.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Жути хлеб, Врбовача

разред-Fungi/ класа-Basidiomycetes / ред-Polyporales / породица-Polyporaceae / род-Laetiporus


ШЕШИР
Велик, меснат; једнострано спљоштен; широк 7-55 см тежине и до 20 кг; лепезастог је облика са неравним рубом дебљине; горња површина му је светложута или црвено до наранџастожута; у старе печурке избледи. Из дрвета обично расте више гљива, једна изнад друге.


ПЛОДИШТЕ
Сумпорастожуто; налази се на доњој страни шешира, састављено је од кратких цевчица са ситним рупицама (3-5 комада на 1 мм). Цевчице се не дају одвојити од меса. Код младих гљива се на њему скупљају ситне капљице. Поре су добро спаковане и скоро невидљиве када је биљка млада.


СТРУЧАК
Кратак, здепаст, жућкаст, избија водоравно из стабла.


МЕСО
2-3cm дебљине, код младих гљива је меко, сочно, тешко, јаркожуто ев. бледожуто;
укус јој је киселкасто горак, мирис пријатан; старењем се осуши и постане крто и ломљиво.


МИКРОСКОПИЈА
5-7 к 4.0-5.0µm, овалне до широко овалне, глатке и безбојне.СТАНИШТЕ И РАСПРОСТРАЊЕНОСТ
На живом или трулом дрвету листача (врба, храст, топола, багрем, воћке), у шумама, парковима, вртовима и воћњацима. Од краја априла до краја маја, међутим може поново избијати све до Септембра. Из године у годину избија на истом стаблу. Гљива је веома снажан разарач дрвета, а своја плодна тела на нападнутом стаблу избацује само једном у сезони. Често се могу наћи оборена стабла прекривена прелепим жутим лепезама шумског пилета у читавој дужини.


ЈЕСТИВОСТ
Сматра се условно јестивом гљивом, што значи да се мора добро термички обрадити. Укусом подсећа на пилеће месо, отуда и име, преузето из англосаксонског говорног подручја. Новија истраживања показују да и ова врста има лековита својства. Треба бирати само релативно млађе примерке чије месо је још увек сочно. Ова гљива садржи и повишену количину оксалне киселине. Погодна за маринирање, остављање у уљу, поховање, пите, киселе салате. Треба је конзумирати уз киселомлечне производе, а од зачина њеном укусу највише одговарају бели лук и бобице клеке.
Може да изазове различите алергије. Када се конзумира са алкохолом може да изазове проблеме у систему за варење.


Bookmark and Share

Mala Pijaca